Cryer´s Cross - Lisa McMann, ARC recenze

Cryer's CrossNázev: Cryer's Cross
Autorka: Lisa McMann
Rozsah: 240 stran (anglický hardcover)
Datum vydání: 8. leden 2010 (originál)
Průměrné goodreads hodnocení: 3.92 / 5 (214 hodnocení)

 ~Intro
Tahle kniha se ke mně v ARC podobě dostala docela náhodou - původně jsem měla vyhlédnuté úplně jiné tituly a S&S mi právě Cryer´s Cross poslali sami od sebe. I když jsem tuhle knihu už nějakou dobu měla na svém to-be-read seznamu, úplně nadšená jsem právě z této nehlášené galleye nebyla. Když mi navíc zbýval pouhý týden do jejího vypršení. Nakonec jsem se do knihy přece jen pustila a rozhodně nelituju. Předesílám, že i když jsem jich za posledních pár měsíců přečetla více, než za celý svůj dosavadní život dohromady, horory (hlavně ve vizuální podobě) nesnáším. Ale tenhle se povedl – jedná se o moji první knihu autorky Lisy McMann a rozhodně ne poslední.

 ~Anotace
http://fc00.deviantart.net/fs38/i/2008/315/0/b/The_Hard_Path__by_No_Reason_At_All.jpgKomunita v městečku Cryer´s Cross v Montaně (212 obyvatel) je vzhůru nohama, když beze stopy zmizí Tifanny - prvačka z tamější střední školy. Šestnáctiletá Kendall, která už takhle trpí OCD*, je z prázdné lavice v jejich malé jednotřídce pěkně vyděšená, ale život tak nějak jde dál ... dokud nezmizí i Kendallin přítel Nico – také beze stopy. Teď už panika cloumá celým městem. Zoufalá Kendall, jejíž OCD se projevuje na maximum, si všimne něčeho, co spojuje Tifanny i Nica: oba seděli v té samé lavici. Kendall ví, že je to šílené, ale něco ji k té lavici táhne; snívá o Nicovi a přemítá, jestli snad sama taky brzy nezmizí... a jestli by na tom vůbec bylo něco špatného. Pak začne v podobě čmáranic na lavici dostávat vzkazy od někoho, kdo snad může být jedině Nico. Může být Nico opravdu někde na živu? Kde je? A jak mu může Kendall pomoci? Jediný, kdo jí věří, je Jacián – hrozně protivný... ale zároveň opravdu atraktivní nováček. Zatímco se Kendall a Jacian začínají sbližovat, Kendall se dozvídá více o Nicově záhadném zmizení a také o děsivé - a smrtelně nebezpečné – místní historii. Kendall brzy zjistí, jak daleko jsou lidé z města ochotní zajít, aby jejich tajemství zůstala pohřbená.



"Čím menší město, tím větší tajemství."

 ~Moje anotace
Příběh začíná v momentě, kdy už většina obyvatel města přestává věřit, že by snad kdy zmizelá Tifanny byla objevena. Kendall se po prázdninách vrací do školy a rozhodně to nemá jednoduché: většinu svého volného času tráví na poli a pomáhá svým rodičům s úrodou brambor. Je téměř smířená s tím, že ji na vysněnou uměleckou školu nepřijmou – v Cryer´s Cross je totiž tak málo možností a městečko je tak malé, že místní škola stěží dá dohromady fotbalové družstvo. Nejen že je celé město vzhůru nohama, ale Kendallin přítel se začíná chovat divně a Kendall více než kdy se musí potýkat se svým OCD - každé ráno musí do školy chodit dřív, aby stihla neviděna provést veškeré potřebné „rituály“, neustále má nutkání něco počítat... A do toho všeho se do města nedávno přistěhovala nová rodina. Kendall nemůže nového spolužáka - arogantního Jaciána - ani vystát a když zjistí, že byl zapletený do vyšetřování ohledně zmizení Tiffany, začne mít zlé tušení, že s ním přece jen něco není vpořákdu. Když zmizí i Nico, Kendall si začne všímat zvláštních okolností, které provázely obě zmizení...

"Další. Co se to děje s naším bezpečným městečkem? Všechny děti mizí."
Kendall se snaží je neposlouchat, ale nedaří se jí to.
Může dělat jediné - dýchat. A počítat.
Spočítá nádechy: třicet šest. Počítá kameny v blátě: víc než padesát. Počítá lidi, kteří říkají hlouposti: všichni. Počítá kolik dní ho [Nica] zná: celou věčnost.
Možná se vrátí, než skončí s počítáním.
A možná že ne.

 ~Škatulkujeme
Abych to uvedla na pravou míru, Cryer´s Cross není čistokrevný horor. Definovala bych ho jako mysteriózní psychologický thriller s prvky hororu a nadpřirozena.  A celé to je ještě okořeněné přesně tou správnou dávkou romantiky (kterou jsem sice vůbec nečekala, ale o to víc mě velmi mile překvapila). Příběh je ve třetí osobě vyprávěn z pohledu Kendall, avšak netypicky v přítomném čase. Ze začátku chvíli trvá si na tento styl vypravování zvyknout, ale docela brzy se to srovná – přestože bylo docela snadné se s Kendall ztotožnit a vcítit se do ní,  tento jakoby nezúčastněný popis událostí příběhu dodával na dramatičnosti a vyvolával pocit, že se může stát cokoli. Cokoli a komukoli. Že veškeré dění sledujete maličko z povzdálí jakoby okem kamery a tudíž byste se k žádné z postav neměli citově vázat (což dost dobře není možné).

http://fc06.deviantart.net/fs11/i/2006/208/1/6/cemetary_by_heinz_57.jpg

 ~Atmosféra a hraní na city
Kendall se se svou složitou životní situací vypořádává, jak jen nejlépe dokáže, ale aby to bylo ještě zajímavější, osud jí do cesty stále staví záhadného avšak atraktivního Jaciána. Kendall nepřestává doufat, že se přece jen podaří Nica najít, ale zároveň ji to nevysvětlitelně táhne k Jaciánovi... a odtud pramení hlavní psychologické dilema této knihy. je správné, aby Kendall něco takového k někomu pociťovala, zatímco je její vlastní přítel nezvěstný? Jedná se opravdu o city nebo jen o fyzickou přitažlivost? Co je odtažitý Jacián vůbec zač? Kniha vás celou dobu nechá napjaté a emoce které zprostředkovává působí opravdově a tak nějak necenzurovaně. Z každé stránky dýchá venkov – na okamžik se opravdu octnete na farmě obklopené lesy, kde lišky dávají dobrou noc, kde se čas měří obdobím sklizně a setí. Tíživá, těžko popsatelná atmosféra vás provází celou knihu a nutí vás číst dál, téměř jedním dechem.

Jacián se zastaví a podívá se na Kendall. Mírně potřese hlavou. "Na tohle podělaný maloměsto si nikdy nezvyknu," zamumlá. "Tam odkud jsem já, by ho někdo ukradl do deseti minut."
Kendal pokrčí rameny. "Tady to tak nechodí."
"Vy tady snad v noci ani nezamykáte dveře."
Kendall vykulí oči. "Co tím myslíš? A ano, zamykáme je. Všechny. Ani se nenamáhej to zkoušet."
Jacián jí věnuje zvláštní pohled.

 ~Ještě se nebojíte? To přijde...
Konec knihy je sice maličko uspěchaný ale velmi efektní a působivý a je docela možné, že vám naskočí husí kůže. Cryer´s Cross je poutavé čtení, od kterého se nebudete moct odtrhnout, zaměřené spíše než na akci na vykreslení emocionální stránky příběhu. Máte-li rádi napětí, rozhodně doporučuju, tahle kniha má totiž oproti většině ostatních ještě jednu obrovskou výhodu – není součástí série, dočkáte se tedy (v rámci možností) uspokojivého rozuzlení.

Podaří se Kendall najít Nica? Kdo bude další obětí? A jakou roli v tom celém hraje Jacián? To se dozvíte v samotné knize, která v Americe vychází právě dnes. Kdo ví, co se v ospalém venkovském městečku po setmění doopravdy děje ...


 ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site



! POZOR SOUTĚŽ !
Asi se jedná o nějaké znamení shůry - zrovna ve chvíli, kdy jsem psala tuhle recenzi, se na stánkách Mundie Moms objevila soutěž právě o tuto knihu! Přesněji řečeno o PODEPSANOU ARC kopii knihy. Soutěž platí mezinárodně, tedy i pro všechny Čechy a Slováky. Účastnit se můžete, když splníte několik jednoduchách podmínek:
  • Musíte v komentářích u Cryer´s Cross recenze na Mundie Moms zanechat nějakou otázku pro Lisu McMann (zanedlouho s ní bodou dělat interview)
  • Musíte být blog následovatel na MM
  • Soutěž má uzávěrku 18. února 2011 
Pokud vás tahle kniha zaujala a nebojíte se číst anglicky (opravdu se není čeho bát), určitě se zapojte!
+ NEZAPOMEŇTE si přečíst Mundie Moms giveaway policy pro mezinárodní výherce



 ~Dodatek pro nás méně chápavé 
Dost možná jsem jediná takhle nechápavá, ale celou dobu mi bylo tak trochu nejasné, co že má reprezentovat obrázek na obálce. Došlo mi to až v průběhu čtení, takže pokud si někdo stojí na vedení jako dosud já, vězte, že se jedná o lavici a židli focenou shora :)


[credits - obrázky: cemetary by ~heinz-57, The Hard Path. by ~No-Reason-At-All]

8 komentářů:

Judit řekl(a)...

ja nechcem nikomu kaziť srandu ale Mundie Mums majú dosť blbú "international giveaway policy" čo znamená, že ak vyhráš, budeš si musieť zaplatiť shipping :( platí to pre všetky ich giveaways, takže ja sa im už zďaleka vyhýbam...
BTW recenzia je super :)

Judit řekl(a)...

*Mundie Moms

Seesen řekl(a)...

Okey, toto mě nenapadlo.. připíšu to, aby to kdyžtak někoho nepřekvapilo.
Jinak díky, a já se těším na tvoji recenzi, co se týká tvého dilematu (hodnocení od jedné do pěti :D) to může být zajímavé :)

Judit řekl(a)...

hej dievča, keď už sme pri tých giveaways: http://withoutabookshelf.blogspot.com/2011/02/iron-witch-giveaway-winner.html

:DD Blahoželám, predpokladám, že to skomolené meno je tvoje :D

Seesen řekl(a)...

No teď na to koukám a vzpamatovávám se! AAAA! Já se tak lekla jako už dlouho ne, málem jsem zhučela ze židle, jakože doopravdy.. No to je paráda :)

Judit řekl(a)...

ja sa z toho teším, ako keby som ja vyhrala :D Je to super pocit, nájsť ako výhercu nejaké známe meno :)

Seesen řekl(a)...

Signed copy? SIGNED COPY? Já budu mít svoji vlastní, úplně první SIGNED COPY!? Po tomhle dvojím šoku já už dneska neusnu...

Judit řekl(a)...

SIGNED???? dobreeeee :D som zvedavá, aká bude kniha. potom musíš dať vedieť!

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template