Nádherné bytosti - Kami Garciová a Margaret Stohlová, recenze


Název: Nádherné bytosti
(Kronika prokletých zaklínačů, #1)
Z anglického originálu: Beautiful Creatures
(Caster Chronices, #1) 
Autor: Kami Garciová a Margaret Stohlová
Rozsah: 509 stran
Datum vydání aj/cz: prosinec 2009 / 8. dubna 2010
Nakladatelství: Knižní Klub

~Intro
http://t0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQ-JkXs6uEsRTJRpwOMrNWzs6X69C1nrMervX5uvwp7NK_e1nBd
K. Garciová, Margaret Stohlová
Tak se mi více než po roce do rukou dostala kniha, tehdy debutujícího autorského dua, Kami Garciové a Margaret Stohlové. Ačkoli jsem tehdy s hodnocením knihy – tehdy čtené v originále - hodně váhala, nakonec ve mně zvítězily pozitivní dojmy. Rok je ovšem dlouhá doba, mám za sebou spoustu jiného kvalitního čtení, a když jsem si ke knize, tentokrát psané v češtině, opět sedala, byla jsem trochu na pochybách, jestli se mé prvotní nadšení bude opakovat. A světe div se, ačkoli jsem věděla, jak příběh dopadne a jaká překvapení na mě čekají, na čtení jsem se vždycky znovu těšila, dokonce jsem knize dávala přednost před třemi dalšími, novými, momentálně rozečtenými. A protože je pro mě při hodnocení kritérium „znovučitelnosti“ jedno z nejdůležitějších, svého tehdejšího nadprůměrného hodnocení se budu držet i tentokrát.

~Tam, kde se zastavil čas
Ethan celý svůj život prožil v malém městečku v Jižní Karolíně, kde jako by se zastavil čas. Místní stále velmi lpí na minulosti a jsou pyšní na roli, kterou jejich rodiště sehrálo ve válce severu proti jihu. Jen pramálo je vyvádí z míry, že jih v tomto konfliktu, který přerostl v krvavou občanskou válku, reprezentovali tu „špatnou“ stranu.  V Gatlinu každý každého zná a na všechny nově příchozí se místní dívají skrz prsty, pokud náhodou nemůžou svým rodokmenem doložit, že mají v rodině nějakého slavného vojáka Konfederace. A přesně s takovýmto přístupem se setkává Lena Duchannesová, která se zrovna přistěhovala ke svému strejdovi, kterého nikdo z místních už roky neviděl a o kterém kolují prazvláštní zvěsti. Ethan na předsudky ovšem netrpí, a když zjistí, že Lena, kterou nikdy v životě neviděl, je dívkou, o které se mu už celé měsíce zdá, je odhodlaný sblížit se s ní a pomoci jí. Chce zjistit co je zač, spřátelit se s ní... a možná i něco víc. Jenomže odtažitá Lena pře ním něco skrývá: její rodina vůbec není obyčejná, náhlé změny v počasí jsou až příliš podezřele závislé na její náladě a čísla, která si dennodenně píše na ruku něco znamenají. Něco odpočítávají. Co se stane za 156 dní?


"Některé lásky jsou předurčené.
Některé jsou prokleté.
Byla jedna kletba.
Byla jedna dívka.
A úplně na konci byl hrob."





~Klučícíma očima
Kniha Nádherné bytosti je typickou romancí, držící se osvědčeného vzorce: smrtelník + jeho nadpřirozenými silami vládnoucí protějšek = osudová láska plná překážek. Ve spoustě ohledů je však netypická. První věcí, která knihu od tuctů ostatních odlišuje, je vypravěč, kterým je šestnáctiletý Ethan. Vidět knihu s takovýmto tématem očima kluka se jen tak nepoštěstí a byla to příjemná, osvěžující změna. Když je tenhle kluk navíc čestný, hodný, citlivý a udělala by pro vás cokoli na světě, začnete si až říkat, jestli to vůbec může být pravda? Já jsem optimistka, a proto existenci tohoto přírodního úkazu nevylučuju; Ethan mi byl sympatický, tečka.

~O tenké linii mezi přátelstvím – a tím druhým
Moc se mi líbilo, jak se Ethan a Lena navzájem poznávali, nic nebylo uspěchané, v začátcích jejich přátelství bylo všechno, co tam být mělo, nejistota, nervozita, trapné chvilky... to všechno k tomu patří. Ačkoli se tento pár řadí do kategorie spřízněných duší, nebyla to jen další nezajímavá tuctová láska na první pohled. Jejich sbližování působilo přirozeně a velmi mile. Pokud byste ale čekali nějaké hodně popisné žhavé chvíle, asi byste byli zklamaní, kvality tohoto milostného příběhu spadají do trošičku jiné kategorie. Právě proto, že tihle dva, přestože byli oba svým způsobem výjimeční, na mě působili jako docela obyčejní teenageři, kteří vlastně tak docela netuší, kam patří, na mě jejich příběh působil  velmi bezprostředně.

http://th05.deviantart.net/fs71/PRE/i/2010/180/7/7/Falling_by_KittyNamedAlly.jpg
"Nejsi jediný, kdo se zamiloval"
~Co se povedlo
Silnými stránkami příběhu bylo již od začátku vykreslení prostředí a atmosféry. Tajemno a tíživá atmosféra provázely knihu od začátku do konce a dějovost neutrpěla ani postupným soustřeďováním na ústřední dvojici. Hlavní dějová linie se nenápadně ale neodvratitně vine napříč celou knihou a je doplňována řadou menších konfliktů a událostí; každou chvíli se něco děje, což je dobře, protože kniha popisuje časové období téměř půl roku (proto ta délka 500 stran).
V příběhu mají své místo kromě magie i snové sekvence, mnohé literární odkazy a narážky, ale především reference na poezii, kterou Lena tak ráda píše, a také retrospektivně vyprávěný příběh o Ethanových a Leniných předcích za občanské války, 

~Slovo závěrem
Nádherné bytosti jsou originálním a tajuplným, přesvědčivě napsaným příběhem, s hezky vykreslenými postavami, působivou atmosférou a zajímavým zvratem na konci.

 ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site



~Bonus
V knize je často zmiňována píseň "16 měsíců". Ta opravdu existuje, byla vytvořena přímo jako doprovod ke knize a v obou jejích verzích si ji můžete poslechnout nebo stáhnout na oficiálních stránkách M.Stohl a K. Garcia (úplně dole)

~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[Credits: obrázky: oficiální česká obálka Knižního klubu,  Falling by ~KittyNamedAlly, Vania S, Novel Novice,
trailer: VLC prodictions]


1 komentářů:

Blogger řekl(a)...

Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde 1,000,000y klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

Obchodujte kdekoliv Váš čas je drahý. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template