Roztomilé malé lhářky - Sara Shepardová, recenze

http://www.bbart.cz/images/kniha/obrtisk_2438.jpg

Název: Roztomilé malé lhářky, #1) 
Z anglického originálu: Pretty Little Liars (#1) 
Autor: Sara Shepardová 
Rozsah: 264 stran 
Datum vydání listopad 2007(eng), duben 2011 (cz) 
Nakladatelství: BB Art



~Oficiální anotace
Spencer, Aria, Emily a Hanna. Spencer přebrala kluka vlastní sestře. Aria sní o učiteli angličtiny. Emily se zakoukala do té holky, co je na škole nová. A Hanna dělá hrozné věci, aby byla stále krásná. Jenže od doby, co zmizela jejich kamarádka Alison, skrývají všechny před světem jedno mnohem horší tajemství. Podle série knih Roztomilé malé lhářky byl natočen úspěšný seriál, který právě běží v USA.

"Nikdy nevěř hezké holce se strašlivým tajemstvím."

~Navždycky
Bylo jednou pět nerozlučných kamarádek: Spencer, Aria, Emily, Hanna a Alison. Jedna bez druhé neudělaly ani krok, se vším se svěřovaly, neměly před sebou žádná tajemství... Ale jak už to tak bývá, k jedné z nich – k Alison – měly všechny blíž. Jí svěřily i to, co skrývaly jedna před druhou, co se bály nahlas vyslovit. Alison však nebyla žádný svatoušek a ačkoli ji všechny měly rády, tak trochu se jí bály - Alison toho věděla příliš a ony si nebyly jisté, jestli jsou u ní jejich tajemství v bezpečí. Jednoho dne však Alison beze stopy zmizela. Od té doby už ji nikdo neviděl – je tomu tři roky. Všechny její kamarádky to velmi zasáhlo, ale v hloubi duše, ačkoli by to nikdy nepřiznaly, si všechny oddechly – nemusí už se strachovat, že by je někdo mohl odhalit. 

~Vítej doma, -A.
http://fc06.deviantart.net/fs71/i/2010/268/0/3/it__s_a_secret__by_hanna4ever-d2zg8ii.jpg
Alison byla jakýmsi spojovacím článkem, který celou partu držel pohromadě. Po jejím zmizení se od sebe zbylé holky začnou vzdalovat, najdou si jiné přátele - Aria se dokonce s rodiči přestěhuje až na Island – a zdá se, že jedna etapa jejich života, zahrnující Alison, skončila a začala druhá. Tak jednoduché to ovšem děvčata mít nebudou. Když se po letech Aria s rodinou vrací do Rosewoodu, začínají se čtveřici bývalých kamarádek dít zvláštní věci. Dostávají podivné - téměř výhružné - vzkazy od někoho, kdo se podepisuje jako A. Ten někdo o nich ví věci, které věděla pouze jediná osoba. Alison.


~Báječní a bohatí
V Rosewoodu jsou všichni buď bohatí, krásní a žádaní, nebo si takoví být přejí. Příběh nás zavádí do prostředí místní střední školy, kde se odehrávají veškerá dramata, která děvčata prožívají. Autorka se na jednu stranu snažila o co nejvěrnější popis amerického teenage života, na stranu druhou je třeba knihu brát s určitým nadhledem. I když je ze začátku trochu obtížné se v příběhu vyznat, protože má rovnou čtyři vypravěčky, po několika kapitolách, ve kterých se něco o každé z nich dozvídáme, už by jejich rozlišení problém nikomu dělat nemělo. Nedá se říci, že by byly nějak mistrovsky do hloubky rozvíjeny jednotlivé postavy, ale každá z nich je definovaná nějakým tím "roztomilým  malým tajemstvím" aka kostlivcem, kterého má ve skříni, takže nehrozí, že by splývaly dohromady. Bohužel to spolu s povrchností, kterou se vyznačují, až na výjimky moc nepomáhá tomu, aby si je čtenář příliš oblíbil. Mezi velké plusy rozhodně patří, že se autorka nebála dotknout se citlivých témat, jako jsou přílišná sourozenecká rivalita, nepřiměřené nároky ze strany rodičů, ale hlavně poruchy příjmu potravy nebo homosexualita.
http://fc02.deviantart.net/fs71/i/2010/190/e/5/Pretty_Little_Liars_4_by_caris94.png
Aria, Emily, Spencer, Hanna

~Prada, Jimmy Choo a ti druzí
Když už nic jiného, tak se dá říct, že styl psaní je rozhodně nezaměnitelný. Důkazem toho jsou všudypřítomné reference na popkulturu. Dozvíte se všechno o tom, kdo jedl k snídani jakou značku ovesných vloček, kdo měl kabelku od kterého módního návrháře a když si někdo jde koupit lízátko, je nezbytně nutné zmínit jak jeho tvar, barvu, příchuť ale i výrobce – záleží jen na čtenáři, jestli mu bude tohle nálepkování mile dokreslovat atmosféru příběhu, nebo nad ním bude obracet oči v sloup.

http://fc03.deviantart.net/fs16/f/2007/138/6/c/Liar_by_roseonthegrey.jpg~Sériové lhářky
Stejnojmenný seriál na motivy knih Sary Shepardové, který se až na drobnosti od nich moc neliší, má oproti knihám jednu velkou výhodu – sympatické herečky dodávají postavám to, co jim chybí na papíře: nějaký důvod, proč si je oblíbit, vcítit se do nich, zamilovat si je. Nejsilnější stránkou knihy však stále zůstává téměř kriminální zápletka, která nechává čtenáře příjemně napjatého a v očekávání. Možností, co se stalo Alison a kdo posílá ty záhadné vzkazy, je spousta, tak snad atmosféra vydrží i do budoucna – naplánováno je celkem 12 knih.

~Slovo závěrem
Nenáročné holčičí čtení, mírně povrchní, docela napínavé a hodně americké, soustřeďující se na temnější stránky lidské povahy, které určitě pobaví fanoušky seriálu nebo cílové dívčí publikum.



~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[Credits: oficiální anotace BB Artu;
images: It's a secret. by ~Hanna4ever, Pretty Little Liars 4 by ~caris94, Liar by =roseonthegrey ]

2 komentářů:

Jilly řekl(a)...

Miluju popkulturní odkazy. Ať už v seriálech (Gilmorova děvačata) nebo v knihách (Mediátor). Tady mi nevadilo, nisméně mi přišlo že s nimi autorka i tak neumí pracovat tak dobře jako někteří jiní autoři. Jsem zvědavá na další díly:)

Seesen řekl(a)...

Jilly: v Gilmorkách nemají chybu, tam je jeden všechny ani nestíhá sledovat :)

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template