Gossip Girl: Manga: Jen pro tvé oči 1, recenze

Název: Gossip Girl: Manga: Jen pro tvé oči 1
Z anglického originálu:  Gossip Girl: The Manga: For Your Eyes Only 1
Autorka knižní předlohy: Cecily von Ziegesarová
Autorka adaptace:  HyeKyung Baek
Rozsah: 245 stran
Datum vydání aj/cz: srpen 2010 / květen 2011
Nakladatelství: BB art

Vítejte mezi zlatou mládeží na Upper East Side, kde je vaše oblíbenost přímo úměrná limitu vaší (zlaté) platební karty. 

Gossip Girl: Jen pro tvé oči je manga podle románové série Cecily von Ziegesarové, kterou nakreslila a adaptovala HyeKyang Bak.

~Super drbna
Gossip Girl vám jistě nemusím představovat, stejnojmenný seriál na motivy této série, který chytil za srdce nejednu náctiletou divačku,  je vám určitě dobře známý. Románovou předlohu jsem nečetla, ale drží-li se jí manga alespoň z poloviny, rozdíly mezi seriálem, jak ho známe my, a knihami jsou obrovské. Rozhodně nečekejte dvourozměrné převyprávění vašeho oblíbeného seriálu. Popravdě řečeno, kdyby jednotlivé postavy ve své grafické podobě každá dostala jiné jméno, možná bych si byla vůbec nevšimla, že mám co dočinění s tou Gossip Girl. Nebo by mi to alespoň chvíli trvalo. 

~Co se nezměnilo
http://img143.imageshack.us/img143/1347/serenam.jpgSamotná hlavní zápletka se zas až tolik nezměnila. Pořád tady máme šokující návrat tajuplně zmizelé Sereny van der Woodsen a její následný boj s bývalou nejlepší kamarádkou Blair, jako následek jejího dostaveníčka s Natem. Pohádkový románek krásné a bohaté Sereny s chudým intelektuálem Danem. Blair je pořád stejně rozmazlená a pomstychtivá a myslí si, že jí všechno projde, že koupit se dá všechno a všichni. Věčně zasněný Dan je pořád zblázněný do Sereny a skládá básně. Chuck je pořád chlípný a netaktní a nedá pokoj žádné sukni. A z povzdálí pořád všechno sleduje tajuplná Super drbna, připravená rozmáznout jakýkoli drb a udělat všem ze života peklo.


~K nepoznání
Tady ale podobnosti v hrubých rysech končí a začíná tak trochu jiný příběh, jedinečný právě v detailech. Příběh, ve kterém je ubohý Dan lapen do sítí svůdné Blair, která ve velkém stylu vymetá elitní večírky, zatímco marnivá Serena se po pár týdnech se svým prince chuďasem začíná královsky nudit a hledá útěchu u zhrzeného Nata. Tohle je Gossip Girl, jak ji ještě neznáte. Na rozdíl od seriálu se vše netočí hlavně kolem dvojice D/S, na výsluní se dostává úřadující královna Upper East Side Blair, která se svého titulu nechce vzdát bez boje. Již od začátku dostává spoustu místa Danova kamarádka Vanessa, Nate se v příběhu mihne jen tak mimochodem, ambiciózní Danova sestra Jenny je vypuštěna úplně (pokud v románové předloze vůbec byla).


http://www.daemon.cz/img/gallery/hirez/15543_3.jpg  http://www.comicsdb.cz/pics/4090/b_c4090-02fd7207faafc5c40426461a41c5ba81.jpg  http://img708.imageshack.us/img708/5888/serena2.jpg

~Pastva pro oči
Grafické ztvárnění příběhu si zaslouží plný počet hvězdiček – a možná ještě jednu navíc. Jedna krásná ilustrace trumfuje druhou, detailně vykreslená okénka se často střídají s celostránkovými zasněnými výjevy. A právě detaily jsou jedním z nejpovedenějších prvků, protože u Gossip Girl – tak jak ji známe my – se klade velký důraz na oblékání, boty, kabelky, módní doplňky... Kreslířka mangy si toho byla vědoma, a proto postavy při každé vhodné příležitosti střídají jeden módní outfit, doplněný stylovými doplňky, za druhým. Konkrétně sama Blair v každé takto příhodné scéně změní také účes (což zpočátku bylo v černobílém provedení - kde se snažíte chytit jakýchkoli drobností, které vám pomůžou jednotlivé postavy identifikovat - mírně matoucí, ale brzy si zvyknete.) 

~XOXO, you know, you love me 
Sečteno podtrženo, Gossip Girl manga nabízí kvalitní zpracování známého příběhu tak, jak jej ještě neznáte. A pokud by vás grafický román přece jen nezaujal, vždycky tady máte zadní vrátka – vždycky ji můžete věnovat mladšímu sourozenci jako omalovánku ;)

~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~

~Další grafické romány
A jaké další Young Adult tituly, které byste mohli znát, se už dočkaly, nebo se v dohledné době dočkají své vlastní grafické podoby?




3 komentářů:

Freckles řekl(a)...

Předloha se od seriálu liší opravdu hodně. Jenny tedy v knížkách je, ale Vanessa je holohlavá, Blair a Chuck je pojem, který knížky skoro neznají a Nate podle mě v knížkách stojí za houby :) Seriál je mnohem lepší, knížky jsou pak už omílání toho samého dokola...

Seesen řekl(a)...

Holohlavá Vanessa?? Tak tenhle vizuál mě dostal :D Asi to bude jako s Pretty Little Liars - předloha nic moc ale dobře zvládnutý seriál.

Freckles řekl(a)...

Asi tak :)

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template