Shade - Jeri Smith-Ready, recenze

ShadeNázev: Shade
Série: Shade (#1)
Autorka: Jeri Smith-Ready 
Datum vydání: květen 2010 (eng)
Průměrné GR hodnocení: 4.08 / 5

Další knihy v sérii (prozatím trilogie)
#1 Shade 
#2 Shift
#3 Shine (2012)

Shade (Shade, #1) Shift (Shade, #2) Shine (Shade, #3)


GR oficiální anotace
prvních 7 kapitol k přečtení
playlist knihy


~Svět po Shiftu – očima nové generace
Aura Salvatore vidí duchy. Ale to není nic neobvyklého – všechny děti, které se narodily po Shiftu, události před více než šestnácti lety, mají tuhle schopnost komunikovat s mrtvými, kteří zemřeli náhlou smrtí a mají potřebu na tomto světě ještě setrvat a dořešit své záležitosti. A právě v tom, aby jejich neklidné duše mohly tento svět nadobro v klidu opustit, jim pomáhají mladí lidé narození po Shiftu, kteří pro zbytek starší populace plní funkci jakýchsi tlumočníků. Aura se o tuhle schopnost nikdy neprosila a nejraději by se jí zbavila. Ale brzy přijde den, kdy za ni bude více než vděčná. 


Poutá je k sobě láska.
Ani smrt je nemůže rozdělit.

 

http://fc09.deviantart.net/fs15/i/2007/064/b/9/Bass_guitar_by_1dietcoke.jpg~Poslední show – A song To Say Goodbye
Měl to být dokonalý večer: Auřin přítel Logan hrál se svou kapelou The Keelie Brothers koncert svého života. Diváci šíleli, smlouva s nahrávací společností byla na spadnutí, Logan měl před sebou bezpochyby budoucnost punkrockové hvězdy. Měl to být nejlepší večer jeho života, zakončený romantickou soukromou after-party s jeho přítelkyní. Jenomže Logan provedl hroznou hloupost. Hloupost, která ho stála život. Logan je pryč – ale ne tak docela. 

Ale teď to bylo skutečné. Logan byl pryč. A já jako bych znovu stála v jeho pokoji, s tričkem obráceně a rubem nahoru, viděla jeho fialovou verzi a cítila, jak se můj svět tříští na tolik kusů, že jsem je sbírala i po šestasedmdesáti dnech.

~Ex-Logan a výměnný student se Skotska
Aura Logana pořád vidí a slyší, večer spolu lehávají vedle sebe, poslouchají hudbu, čtou si, šeptají si něžnosti... Ale nemůžou se dotýkat. Nemůžou se ani políbit. Aura si na jednu stranu se přeje, aby Loganův duch našel a klid a opustil tento svět, na stranu druhou ještě není připravená přijít o něj úplně. Zatímco divoký Logan si užívá svého posmrtného života stejně jako za živa a zřejmě se hned tak brzy odejít nechystá. Jedinou útěchou v tomhle těžkém období je pro Auru nový spolužák Zachary – gentleman s neodolatelným skotským akcentem, se kterým musí trávit večery tvorbou seminární práce, a který o ni má očividně zájem. Čím více se Aura sbližuje se Zachem a snaží se přenést se přes Logana, tím větší hrozí nebezpečí, že duch jejího expřítele zatrpkne a „zpřízrační“ – a stane se z něj nebezpečný přízrak (Shade).


„Auro?“ zašeptal. „Kéž bych mohl setřít alespoň jednu z tvých slz. Pak bych se zase cítil jako člověk. Jako něco víc než jen shluk nějakého světla.“

~Záhady a dilemata
Dějová linie má hned několik rovin, tou první je Auřina snaha vyrovnat se smrtí kluka, kterého nade vše milovala, tou druhou je milostný trojúhelník, do kterého se nedobrovolně zaplétá. Tou třetí je Auřina snaha vyluštit záhadu Shiftu a své vlastní minulosti. Musí přijít na to, kdo byl její otec, proč v deníku její zemřelé matky chybí stránky popisující její pobyt v Irsku, a co má s tím, že se o ni zajímají vládní agentury, společného skutečnost, že byla úplně prvním dítětem, které se po Shiftu narodilo. 


~Bez hudby by to nešlo
Přestože se námět zdá být víceméně tragický, veškeré dění je bráno s nadhledem a s tou správnou dávkou ironického vtipu teenage generace. Pro Shade jsou typické sympatické postavy, které se vymykají běžně vídaným YA stereotypům a které si musíte hned zamilovat, a také často zmiňovaná současná hudba od Snow Patrol, přes Placebo až k Death Cab for Cutie. Knížka je označována jako teen fikce 14+, což má své odůvodnění – vyskytuje se tam nejen alkohol, drogy, spousta dvojsmyslů, (ne jen) narážek na sex a mnohé postavy mají mnohem více zkušeností, než by se na jejich věk patřilo. Ale takhle už to dnes chodí a ačkoli mě to v YA knize trochu zarazilo, nedá se říci, že by mi to vadilo.


"Sklapni a kresli, mladíku," Řekla jsem snažíc se co nejlíp napodobit jeho sktoský přízvuk.
"Auu." Zachary si zakryl uši. "Děti, tohle doma nezkoušejte."
"Já si myslela, že to znělo dobře."
"Možná tak v tvé hlavě." Odložil tužku. "Dám ti pár tipů, jak mluvit jako Skot. Za prvé. Ta "r" netrylkuj, jen je jemně na jazyku roluj. Zkus to. Řekni 'Žádné trylkování, jen rolování.'"
"Žádné trylkování, jen rolování." Kousla jsem se do rtu. Já trylkovala. Možná jsem ho dokonce poprskala.

~Slovo závěrem
Shade je přímo ukázkové YA, kniha, která se čte téměř samo a dělá čest tomuto žánru. Je báječným mixem s propracovaným paranormálním světem plným záhad, romantiky, napětí a především mladistvého humoru. Pokud máte rádi Mediátora od Meg Cabotové, rozhodně si nenechejte ujít ani sérii Shade - tak trochu dospělejší a současnější, rozhodně originální a velmi zábavné čtivo.




~Knižní trailer

 Před šestnásti lety se udál SHIFT.
Každý, kdo se od té doby narodil vidí duchy a dokáže s nimi mluvit.
Aura by to nejradši neuměla. Dokud její kluk Logan nezažije nejlepší noc svého života.
Poslední noc svého života.
Aura Logana pořád vidí, mluví s ním, pořád ho miluje
Ale to Zachary ji utěšuje. Zachary, který má tajemství, které může vše změnit.

[Credits: images: Bass guitar by ~1dietcoke; video: oficiální knižní trailer]

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Tak toto ma nepochybne zaujalo :) super recenzia

missviolet

Evk řekl(a)...

Opravdu skvělá recenze.

Yanny řekl(a)...

Myslím, že ta anketě vpravo je opravdu těžká, protože já snad čtu v každé z těch možností :DD ale nejradši asi pozdě k ránu... pokud teda zrovna nejsem někde večer nebo tak :) ale ráda vždycky dobloguju, dopíšu články, dochatuju a jdu si ještě tak na 2 hodiny číst, dokud mě to úplně nevyčerpá :D ale to nesmí být doma sestra, protože máme společný pokojíček :D

Seesen řekl(a)...

missviolet, Evk: Děkuji. Tak to doufám, že někdy budete mít možnost si knížku přečíst a bude se vám líbit stejně tak jako recenze :)

Yanny: já to mám vždycky tak, že si ke knížce chci sednout večer a najednou je ráno a já ještě nezačala :D

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template