Beastly - Alex Flinn, recenze

http://nd04.jxs.cz/446/941/8ff885829c_70160458_o2.jpg
Název: Beastly
Autorka: Alex Flinn
Rozsah: 304 stran (anglický hardcover)
Datum vydání: říjen 2007
Průměrné goodreads hodnocení: 3.85 / 5

~Anotace:
Je ze mě zvíře.
Zvíře!
Ani ne vlk nebo medvěd, gorila nebo pes, ale hrozivé stvoření, které chodí vzpřímeně. Je ze mě netvor.
Myslíte, že vám vykládám pohádku? Ani náhodou. Nacházíme se v New Yorku. V současnosti. Nejedná se o žádnou tělesnou vadu nebo nemoc. A takhle zůstanu už navěky – pokud se mi nepodaří tu kletbu zlomit.
Ano, kletbu, kterou na mě seslala jedna čarodějnice z hodiny angličtiny. Proč mě proměnila ve zvíře, které se ve dne skrývá a toulá se nocí? Povím vám to. Řeknu vám, jak jsem kdysi býval Kylem Kingsburym, klukem, kterému byste záviděli, jak je bohatý, jak perfektně vypadá, jak dokonalý má život. A potom vám povím, jak se ze mě stala dokonalá... zrůda.

~Nic nového pod sluncem
http://fc00.deviantart.net/fs45/i/2009/114/0/5/The_Beauty_of_The_Beast_by_Luaprata91.jpgTahle kniha je typickou vykrádačkou. A to nemyslím nijak ve zlém, jen komentuji fakt, že se jedná o převyprávění klasické pohádky Kráska a zvíře (jež v tištěné verzi poprvé vyšla v roce 1756 pod názvem La Belle et la Bête). Hlavní dějová linie je víceméně zachována, mění se jen kulisy a doba, ve které se tento příběh odehrává. A možná také perspektiva, ze které je příběh vyprávěn – v této verzi je oproti těm ostatním, které znám, hlavní postavou a zároveň vypravěčem Zvíře. Kráska/Lindy a Zvíře/Kyle jsou studenty střední školy, Kyle nežije na zámku ale v New York City, Lindin otec není kupec ale drogový dealer... no, umíte si to představit – když nejde přivést mladé lidi ke čtení klasiky, musí se klasika vzít a přivést za mladými lidmi do jedenadvacátého století (viz Mohamed a hora).

~Opravdoví od Mattela
Začátek knihy - asi první třetina - mě těžce nebavil. Bylo to neuvěřitelně povrchní, naivní, účelové a psané na efekt – že je Kyle rozmazlený, bezohledný, do sebe zahleděný parchant bez kouska citu by se dalo naznačit i mnohem nenápadněji – uvěřitelněji. Takhle jen Kyle a všichni jeho kamarádi v elitní školy pro bohaté byli jako přes kopírák. Nezajímaví, nudní, ve své úžasnosti naprosto průměrní a bezduší. [tady už s přídavnými jmény končím, snad už všichni pochopili, co se snažím naznačit].

~Co ve středověku neměli
V této fázi knihy pro mě celou situaci snad zachraňovaly jen vsuvky v podobě záznamů z chatu pro „podobně postižené“, který Kyle začal po své přeměně navštěvovat. Setkal se tam s Malou mořskou vílou nebo třeba se zakletým Žabákem. Bylo to docela nápadité a pro změnu docela zábavné. Původní Zvíře také svou pravou lásku určitě nehledalo pomocí zvláštní kombinace kouzelného zrcadla a internetových seznamek:

Měl jsem dva roky na to, abych se zamiloval a byl tou osobou také milován. “Ukaž mi Stardancer112,“ poručil jsem zrcadlu.
Bylo jí přes čtyřicet.
Další tři hodiny jsem bloumal po MySpace a Xanga. Že jsem se vlekl by bylo přesnější označení. Z další profilů na které jsem se díval se vyklubali:
Čyřicetiletá žena v domácnosti, která chtěla nahou fotku
Starý chlápek
Desetiletá holka
Policista
Ti všichni tvrdili že jsou ženského pohlaví a v mém věku. Doufal jsem, že ten policista je tam proto, aby pochytal všechny ty perverzáky. Napsal jsem varování té malé holce a ona mi odepsala, ječela po mně, že nejsem její matka.

~Blýská se na lepší časy
Abych už skončila s těmi negativy, než vás všechny odradím. Když se kniha začala blížit ke konci první poloviny, začala mě docela bavit. Moc se mi líbilo vykreslení Kylova nového „já“, jeho zvířecí podoba se nezastavila jen na povrchu ale měnila jej i vnitřně - a teď nemám na mysli to, jak dostává za vyučenou a zjišťuje, že krása není všechno - autorka se nebála jít do hloubky a šokovat, což velmi oceňuju. Spolu s Kylem, jeho hodnotami a vlastnostmi, se začal měnit i dojem, který ve mně kniha vyvolávala - rázem dostala nový emocionální rozměr, který mi v ní celou dobu zoufale chyběl. Nastalo i několik velmi milých, dokonce bych se nebála říct i romantických či dojemných chvil. Moc se mi líbilo poselství, které se kniha čtenáři snaží zprostředkovat, a prostředky, které k tomu v závěru používá.

~Věříte na pohádky?
Myslím si, že klíčem k tomu, abyste si tuto knihu užili, ji rozhodně přijmutí faktu, že se jedná o pohádku založenou na alegorii. Pokud nemáte rádi pohádky, radši se knize vyhněte. A protože já jsem pohádkám – a především té o Krásce a zvířeti – ještě neodrostla (a doufám, že nikdy neodrostu), dávám průměrné 3 hvězdičky. Je to moc milá kniha, která vás rozesmutní, ale i zahřeje u srdce. U čtení nemusíte (nesmíte) moc přemýšlet; knihu si rozhodně užijete nejvíce, pokud se vám podaří na chvíli se vrátit do doby, kdy v příbězích figurovaly čarodějnice a kouzelná zrcadla, kde se kletby rušily polibkem z pravé lásky a kde vždycky žili šťastně až do smrti. Ale Beastly je rozhodně moderní pohádka, takže kdo ví, jak to dopadne tady? 

 http://img249.imageshack.us/img249/7497/3star.png


~Cesmínový Les – na skok do Hollywoodu
http://www.disneydreaming.com/wp-content/uploads/2010/05/Beastly-2.jpgJak už asi mnozí víte, tento námět se rozhodlo využít jedno filmové studio – stejnojmenný film Beastly (česky Netvor) vejde do kin zřejmě 4. dubna 2011 a hlavní postavy ztvárnili:

Kyle: Aex Pettyfer
Lindy: Vanessa Hudgens
Čarodějnice Kendra: Mary-Kate Olsen
Kyleův soukromý učitel Will: Neil Patrick Harris


[Credits: Obrázky: The Beauty of The Beast by *Luaprata91]

5 komentářů:

Syki řekl(a)...

Dobře, přiznám se, že tvá recenze mě mírně vyděsila... :D :D

Seesen řekl(a)...

Vyděsila? Ve smyslu..? To v plánu nebylo, fakt že ne.

Syki řekl(a)...

Ve smyslu, že jako nevím, jestli se do té knihy chci nebo nechci pouštět. Nicole se Beastly moc líbilo. A mně zase A Kiss in Time. Ovšem já jsem do čtení šla s tím, že vím, že to je v podstatě převyprávěná pohádka, takže jsem od toho moc neočekávala a tak mě to velice mile potěšilo.

Seesen řekl(a)...

No vidíš, tak s takovýmhle přístupem máš vyhráno! Myslím, že tobě by se to klidně líbit mohlo :) nezapomeň, že já jsem náročná čtenářka, a že tři hvězdičky je u mě ještě nadprůměr

Freckles řekl(a)...

Taky mě to trochu vyděsilo - tedy ten začátek. Pak se mi spravila nálada s ukázkou :-) Takže jsem pořád na stejno - přečíst až budu mít čas :D

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template