Smečka - Andrea Cremerová, recenze

http://data.knizniweb.cz/book/003/433/0034331/large.jpgNázev: Smečka (Smečka , #1)

Z anglického originálu: Nightshade (Witches War, #1)
Autor: Andrea Cremerová
Rozsah: 400 stran
Datum vydání aj/cz: říjen 2010 / 1. dubna 2011
Nakladatelství: Knižní Klub



~Tak trochu jiná hierarchie
Střední škola, kterou šestnáctiletá Calla Torová navštěvuje, není tak docela obyčejná. Studenti se tam rozdělují do několika skupin: na vlkodlaky, kteří se nazývají Ochránci, na Strážce, vládnoucí magickými schopnosti a ovládající jednotlivé smečky, a na obyčejné lidi, kteří sice nemají ponětí, co jsou jejich spolužáci zač, ale přesto si od nich udržují patřičný odstup. A pak jsou tady ještě Hledači, zběhlí Strážci, kteří se snaží své bývalé bratry zničit. Zní to možná složitě, ale počáteční zmatky se po pár kapitolách vyjasní a zanedlouho již tolik tápat nebudete.

~Jsme si souzeni
Vlkodlačka Calla ze smečky Naightshade (Noční stín) je zaslíbena Renierovi ze smečky Bane (Zhouba) – v den svých sedmnáctých narozenin se mají vzít a založit novou smečku. Calla je své smečce  Nightshade, stejně jako svým pánům Strážcům, zcela věrná a se svým osudem je smířená - lamač dívčích srdcí Ren ji vlastně velmi přitahuje, tak proč by se domluvenému sňatku měla vzpouzet? To vše se změní, když v horách zachrání před útokem medvěda člověka Shaye. Tuto událost se Calla snaží ze všech sil utajit, protože Shayovou záchranou porušila zákon smečky. A toto její provinění, ji ještě chvíli pronásledovat bude, protože Shay je jejím novým spolužákem a neustále ji vyhledává. Najednou už ji to netáhne pouze k Renovi, ale i k troufalému Shayovi, který se ji snaží přesvědčit, že by se spíše než rozkazy svých pánů měla řídit svým srdcem. Srdcem, které začíná bušit v rytmu: Shay. Shay. Shay. To ráno v horách brzy nebude jedinou situací, při které poruší zákony smečky.

http://fc00.deviantart.net/fs14/i/2007/107/3/d/wolf_by_Yorvig.jpg

~Milostné drama
Hádáte správně - máme tady milostný trojúhelník Ren - Calla - Shay. Ale právě tahle skutečnost mi byla nejvíc proti srsti; v jedné kapitole se Calla snaží nepodlehnout svůdnému Renovi – nutno dodat že většinou neúspěšně – v druhé kapitole už je v náručí Shaye a obrazně řečeno vzlyká nad svým předurčeným osudem Renovy družky, aby posléze opět skončila v náručí toho druhého. A tak to je pořád dokola. Zřetelně jsem z knihy cítila, že Calla upřednostňuje Shaye, ale nebylo mi jasné proč. Na Shayovi nebylo kromě troufalosti pochybovat o rozhodnutích smečky nic zajímavého, čím by mě zaujal. Měla jsem dojem, že sama Calla by o něj ani pohledem nezavadila, kdyby nepředstavoval ono zakázané ovoce, které nikdy nemůže mít. Scény, které měly nějaký náboj a bavily mě, byly především ty mezi Callou a Renem.

~Když přemíra dialogů zabije dialogy
Asi nejvíce jsem se pozastavovala nad stylem psaní - z knihy bylo poznat, že se jedná o autorčin debut a že si se slovy ještě tak úplně nerozumí – její psaní na mě působilo hrozně jednoduše a někdy až neohrabaně. Častokrát mě třeba překvapil výraz, že „Calla do někoho strčila čumákem“ nebo jemu podobný. Mít vlčí atributy sice není u vlkodlačky nijak výjimečné, jenomže autorka se někdy vůbec neobtěžovala proběhlou transformaci zmínit. Vlci se v téhle knize mění v lidi a naopak jak se jim jen zachce, často i několikrát za sebou (a včetně oblečení). Proto se nesmíte divit, když Calla znenadání zatouží „kousnout někoho do lopatky“. Otevřete-li knihu namátkou na jakékoli straně, jen výjimečně narazíte na takovou, která by více než z poloviny nebyla tvořena přímou řečí. Celá kniha je stavěna na dialozích, což by za jiných podmínek vůbec nevadilo, jenomže spousta z nich je o ničem a příběh většinou vůbec neposouvají nikam dopředu.

 Nightshade Wolfsbane (Nightshade, #2)

~Slovo závěrem
Ačkoli oceňuji snahu vytvořit zajímavou vlčí mytologii, kombinovanou s magií a filozofií, popisovaný svět mě úplně nepřesvědčil. Dramatické scény mohly být dotaženy a využity lépe, u těch romantický zase více převažovalo fyzično. Na štíru je to i s originalitou, pokud někdo znáte film či knihu Krev jako čokoláda (Blood and Chocolate), budou vám některé motivy velmi povědomé. O předvídatelnosti  některých událostí ani nemluvě. Pokud ale máte rádi vlčí témata, zakázané lásky a silné hlavní hrdinky, může to být ta pravá kniha přesně pro vás; můj šálek kávy to nebyl.


 
~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[Credits: images: wolf by ~Yorvig ]

~Knižní trailer

8 komentářů:

Nicole řekl(a)...

Ano! Souhlasím!

Seesen řekl(a)...

:) Už jsme dvě černé ovce

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkná recenze, asi brzo vyrazím do knihkupectví:)

Anonymní řekl(a)...

Mě se to docala líbí

Anet řekl(a)...

Ahoj nevíte někdo kde bych tuhle knihu mohla stáhnout?? :)

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli má smečka ještě nějaké pokračování? Vysvětlení o válce čarodějnic nebo z minulosti Strážců a Bosqeuo? Předem děkuji za odpověď. :-))

Seesen řekl(a)...

Ano, kniha má pokračování. Stačí si na stránkách libovolného knihkupectví vyhledat jméno autorky.

Anonymní řekl(a)...

já jsem si knihu oupila asi před dvěm měsícema - mám ji přečtenou už asi měsíc a pár tejdnů - a je opravdu dobrá doporučuju. Mimochodem ti co to už taky četli potřebuju pomoct. Dělám na tuhle knížku referát na literaturu a nevím, jak se má jenovat ta smečka, co mají založit Ren a Calla pls help

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template