Heist Society - Ally Carter - recenze

Toto je recenze, kterou jsem psala jako hostující recenzi na na Blogu kamarádky Judit - My Alternative World of Books. Tímto jí chci poděkovat, že ve mě měla důveru, věnovala mi kousek místa na svém úžasném blogu a uveřejnila mi ji, ačkoli nemohla tušit jak to doapne :)

Pro ty, kteří už o téhle knize slyšeli: Víte, že se bude točit film?
Vize je taková, že aby film neoslovoval jen hodně mladé publikum, budou hlavní postavy postaršeny, tzn. Katarina nebude patnáctiletá středoškolačka ale dvaceti-něco letá studenta univerzity.
Práva na zfilmování zakoupilo studio Warner Brothers. Producentem bude Denise DiNovi a scénář bude mít na svědomí Shauna Cross (která psala scénář pro Whip It (Vyfič) a If I Stay)

~Základní informace:

Název: Heist Society (Heisty Society #1)
Autorka: Ally Carter
Rozsah:287 stran (anglický hardcover)
Datum vydání: únor 2010
Průměrné goodreads hodnocení: 4.08 /5

~Moje anotace:

Katarina Bishopová žije bezesporu vzrušujícím životem, na to, že je jí patnáct. Je na prestižní internátní škole Colgan, její otec se živí distribuováním umění a její rodina je bohatá. Jinými slovy – na školu se Kat dostala podvodem, její otec je úspěšný zloděj uměleckých děl a kriminální sklony její rodiny by se daly vystopovat hluboko do minulosti.

Kat chtěla na Colganu začít nový život – život ve, kterém by věčně nemusela žít za hranou zákona. Odvrátila se od své kriminální rodiny, aby mohla žít v klidu a počestně. To jí ale dlouho nevydrží - když se její otec dostane do křížku se sběratelem, který jej viní za krádež svých drahocenných obrazů, Kat neváhá udělat cokoli, aby ho zachránila. Když je totiž onen sběratel mafiánský boss, není radno brát jeho výhružky na lehkou váhu.
A tak se Kat nedobrovolně dostává zpět do rodinného podniku a stojí před ní úkol těžší než kdykoli předtím. Vrátit totiž něco, co jste nevzali, není vůbec jednoduché. Na to, aby zvládla provést vloupání do jedné z nejlépe střežených galerií světa, má pouhých čtrnáct dní a tým náctiletých zlodějů.

~Moje review:

Zdá se vám, že se jedná o jakýsi crossover mezi Mission Impossible a Artemisem Fowlem? Z části byste měli pravdu, ale Heist Society se vymyká v tom v tom, že nezdržuje žádnými únavnými technickými detaily a cílové publikum je dívčí část young adult spektra. I tak se ale nesmíte divit, že se v této knize cestuje soukromými tryskáči a limuzínami a snad nikomu z hlavních protagonistů by nečinilo problém obelstít bezpečnostní alarm či zneškodnit bombu.

Heist Society je dobrodružství s nádechem thrilleru plné zvratů a nečekaných událostí okořeněné romantickou zápletkou. Příběh se ani na okamžik nepřestane vyvíjet, nemá šanci vás začít nudit, ani jeden jediný odstavec není zbytečný nebo otravný, naopak si mnohé z nich budete muset přečíst vícekrát, pro samotný požitek z nich. Styl psaní je lehký a snadno sledovatelný a přesto, nebo právě proto je schopen tolik zaujmout. Je plný zajímavých flashbacků z životů hlavních hrdinů, které mnohdy prozrazují jen tolik, aby postavám dodaly na zajímavosti a na hloubce a donutily vás celým srdcem doufat, že by snad někdy mohl vyjít prequel (o pokračování, které se chystá ani nemluvě).

Dialogy jsou chytré a zábavné, nejedna hláška vás pobaví či přinutí s postavami cítit a zamilovat si je. Každý z nich je jiný, každý umí zaujmout a než celá kniha skončí, budete mít pocit, že je znáte už celá léta. Nechybí ani časté nahlédnutí do nitra a pocitů hlavní hrdinky, z jejíhož pohledu je celý příběh (ve třetí osobě) vyprávěn – s radostí oznamuji, že v této knize se (zřejmě vysoce nakažlivý) „syndrom hlavní hrdinky“ v nejmenším neprojevuje.

Kat je chytrá, vynalézavá, statečná a rozhodná, ale svým způsobem také nevinná a mnohdy nejistá a zranitelná. Prostě perfektně vyvážená postava, která vás bude bavit. Romantickou zápletku v této knize ztělesňuje galantní šestnáctiletý zloděj – potomek další slavné kriminální rodiny - W.W. Hale pátý, řečený Hale, který své křestní jméno skrývající se za iniciálou „W“ doposud úspěšně tají, a co si budeme povídat, tato skutečnost jej činí ještě více žádoucím, než už sám o sobě bezesporu je. Chemie mezi Halem a Kat je nepřehlédnutelná a je to jeden z nejlepších aspektů téhle knihy. A možná, možná se dočkáte i náznaků milostného trojúhelníku.

Heist Society vás vezme na výlet hned do několika evropských zemí, nabídne dobrodružství i romantiku přesně v tom správném poměru a přinutí vás přetáčet stránky rychleji než byste chtěli. Je to vysoce návykové čtení, které vás okouzlí svou nápaditostí a sympatickými hlavními hrdiny. Abych ale byla fér, nesmím vám zamlčet jednu podstatnou vadu, kterou tahle kniha trpí. Totiž - je až příliš krátká. A pokud se přenesete přes fakt, že úžasnost a talentovanost hlavních hrdinů koliduje s uvěřitelností, slibuji vám úžasný čtenářský zážitek!

~Pár citátů:

"Some people understand the value of an education."
"That's sweet, Kat. Maybe later I'll buy you a university. And an ice cream." 
-
„Někteří lidé dovedou ocenit hodnotu vzdělání.“
„To je roztomilé, Kat. Možná ti koupím univerzitu. A k tomu zmrzlinu.“


"Dancing. Come on. You can do it. It's a lot like navigating through a laser grid. It requires rhythm.“
-
„Tanec. No tak. To zvládneš. Hodně se to podobá procházení laserovou sítí. Chce to rytmus.“


"Uncle Eddie, why is the seal of the British Royal Family on your dishes?"
"Because that's who I was with when I stole them."
-
„Strýčku Eddie, proč je pečeť britské královské rodiny na tvých talířích?“
„Protože u těch jsem byl, když jsem je ukradl.“


"I met a very nice man who bet me that he had the best security system in Istanbul. He was mistaken."
-
„Potkal jsem velmi milého muže, který mi tvrdil, že má nejlepší bezpečnostní systém v Istanbulu. Vyvedl jsem ho z omylu.“

~Moje hodnocení: 

http://img828.imageshack.us/img828/634/5star.png

6 komentářů:

Syki řekl(a)...

O zfilmování vím a jsem ráda, že se hrdinka postarší :) Těch náctiletých hrdinek je na mě už nějak moc... A Whip It byl výborný film. Jsem zvědavá, jak jim to půjde.

Seesen řekl(a)...

Taky mi to postaršení nevadí, 15 bylo málo i na mě. Jen aby pak neměli blíž ke třicítce než k dvacítce ;)
Whip it se mi taky líbilo, miluju filmy s Ellen Page :)

Syki řekl(a)...

Tak ty jsi mladší, tobě to asi ještě tak neleze na mozek jako mně, když čtu o tom, jak veškerá dobrodružství zažívají náctileté... Potřebuju nějakou vysokoškolačku! :D

Na druhou stranu to zase u autorů chápu. Pokud mají v plánu psát více knih v sérii, pak budou chtít, aby jejich postava dospívala a více se vyvíjela. Tím pádem je lepší mít mladší postavu.

Freckles řekl(a)...

Tahle knížka vypadá dobře... Četla jsi od Ally Carter ještě něco jiného? Já začala číst Gallagher girls, ale že by mě to nějak bavilo se říct nedá - takže mě to trochu odradilo od čtení jinách knih od Ally. Po té tvé recenzi tak nějak váhám...

Seesen řekl(a)...

Freckless: bohužel nečetla, ale někdy to mám v plánu. Konkrétně Heist Society je taková oddechovaka, kterou nesmíš brát smrtelně vážně, aby sis ji užila. Ale já si ji užila úplně nehorázně, nedokážu si představit, že by se někomu mohla nelíbit, určitě to zkus :)

Freckles řekl(a)...

Ok, určitě se o to pokusím.. :)I když už mám teď docela dlouhý seznam k přečtení, takže mi bude chvilku trvat než se k tomu dostanu :-)

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template