Soul Screamers - nadpřirozeno s neokoukanou mytologií

~Když už vám upíři pijí krev
Už vás nebaví věčně omílaná témata jako upíři a vlkodlaci? Máte chuť na něco paranormálního? Pak je série  dvaatřicetileté Rachel Vincent s názvem Soul Screamers něco pro vás. Objevila jsem ji teprve nedávno a musím říct, že hned první díl mi učaroval. A není to jen díky nádherným obálkám (i když uznejte, nejsou úchvatné?)

http://img402.imageshack.us/img402/326/mysoul.jpg

~Mýty, aneb proč se držet předlohy
Na první pohled by se dalo říct, že půjde o další typickou young adult romanci s paranormálními prvky, ale nenechte se zmást. Autorka Rachel Vincent vzala staré irské a skotské legendy o vílách smrti, které svým křikem zvěstují něčí smrt, a velmi šikovně je upravila a zasadila do jednadvacátého století, aniž by je nějak zásadně měnila. Především zanechala základní esenci co se týče jejich schopností a dovedností. Bylo úžasně osvěžující si odpočinou od všech stereotypů převládajících s současné YA literatuře - mytologie Soul Screamers je úžasně originální a neokoukaná.

~Něco tady nehraje
http://fc00.deviantart.net/fs11/i/2006/239/4/7/Grim_Reaper_by_Whyuplagueme.jpgSedmnáctiletá Kaylee Cavanaugh trpí zvláštními záchvaty paniky. Zvláštní jsou hlavně proto, že je doprovází  Kayleein křik, který ona sama nedokáže zastavit. Křičí a křičí jako by ji na nože brali a tyto její stavy většinou předznamenávají, že ten, kdo tento její záchvat vyvolal, zemře. Kaylee však netuší, že se nejedná jen o "obyčejné" záchvaty paniky, ale že je to docela přirozená schopnost, kterou mají všechny ženy jejího druhu. Kaylee totiž není tak úplně člověk. Je bean sidhe, známější pod názvem banshee (bánší). Toto se ale dozvídá až mnohem později. Kaylee poprvé začíná docházet, že přece jen není blázen, když začnou bez zjevného důvodu umírat mladé dívky v jejím okolí a ona je vždy poblíž, aby její křik ohlásil jejich smrt. Tou dobou se o naši hlavní hrdinku začíná zajímat nejhezčí kluk ve škole - Nash Hudson. Pokud se vám to zdá nepravděpodobné, je třeba říct, že to má své opodstatnění, Nash totiž o světě banshee ví víc, než by se mohlo zdát. A společně začínají pátrat po tom, kdo má sérii úmrtí na svědomí, protože další obětí by klidně mohl být někdo, koho Kaylee zná.

 ~Čekejte i nečekané
Rachel se se svými postavami ani čtenáři příliš nemazlí, čekejte mnohá úmrtí, napínavé zvraty ale i vtipné hlášky, romantické chvilky, romantické chvilky na druhou, místy i emocionálně vypjaté scény. Nash sice je neuvěřitelně sexy kluk, který je snem snad každé holky, ale rozhodně není dokonalý. Má své mouchy a časem se ukáží i jeho temnější stránky. A nejen to, hlavní hrdinka se bude nezřídka potýkat s určitými morálními dilematy, protože její zvláštní schopnosti jí nad lidmi poskytují určitou moc. Čím víc se Kaylee zaplétá do nadpřirozeného světa, o kterém zjišťuje, že je sama jeho součástí, tím více se dozvídá, jak funguje smrt (je to neuvěřitelně byrokratický proces, zarhnující sarkastickou smrtku Toda, kterého si oblíbili snad všichni čtenáři), co za tvory (a netvory) číhá v podsvětí známém jako Netherworld, proč ji její vlastní otec po smrti matky opustil a jak málo stačí, abyste přišli o svou duši, která je pro démony cennou komoditou. 


"Co tady děláš?" Abych to upřesnila, zvedla jsem naše spojené ruce. "Co z toho budeš mít ty?"
"Tvoji důvěru, doufám."
Z toho se mi maličko zatočila hlava a potlačila jsem přihlouplý úsměv. "To je vše?" Podívala jsem se na něj, když jsme vkročili na molo. I kdyby to byla pravda, tohle přece nemohlo být všechno. Nasadila jsem posměšný úšklebek. "Jsi si jistý, že se mě nesnažíš dostat do postele?"
Jeho úsměv byl tentokrát opravdový, když mě k sobě přitáhl blíž a jemně mě přitlačil ke starému dřevěnému zábradlí, jeho rty byly jen centimetry od mého nosu. "Nabízíš se?"

  ~Pentalogie...plus
Tahle série bude mít celkem pět dílů, čtyři z nich již vyšly, pátý, který jako první svým názvem vybočí z řady, se chystá vydat v roce 2011. Série zahrnuje i prequel knihu My Soul to Loose, popisující Kayleein krátký pobyt v psychiatrické léčebně a novelu The Reaper, popisující, jak se  Tod vlastně dostal ke své práci smrtky. Obě tyto novely se odehrávají ještě před událostmi prvního dílu, ale rozhodně vás varuji před příliš brzkým čtením novely o Todovi, tu radím číst rozhodně až po prvním díle, možná i mnohem později, vyzrazuje toho příliš mnoho.

Alternativní obaly
 Soul Screamers:

0 - Prequel: The Reaper
0,5 - My Soul to Loose

1 - My Soul to Take
2 - My Soul to Save
3 - My Soul to Keep
4 - My Soul to Steal
5 - If I Die




 ~Slovo závěrem
Zatím jsem četla první tři díly (na čtvrtý se v nejbližší době chystám) a i když podle mého názoru kvalita nebo spíše čtivost jednotlivých dílů mírně kolísá (já hodnotila 5, 3, 4), celkem bych sérii dala velmi slušné 4 hvězdičky, je to totiž opravdu povedené a originální čtení.

    ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
    (celkové průběžné hodnocení 1 - 3 dílu)

    [obrázky: Grim Reaper by ~Whyuplagueme]

    7 komentářů:

    Luu řekl(a)...

    Tá posledná nejaký konkrétny dátum ešte nemá, čo? Ukončená séria má v mojom čitateľskom pláne vždy prednosť... a toto ma seriózne práve nalákalo... :-E

    Seesen řekl(a)...

    Namá, on čtvrtý díl taky vyšel jen před pár týdny. Ale Rachel na ní intenzivně pracuje, sleduju (stalkuju) ji na Twitteru :)

    Syki řekl(a)...

    Obálky jsou naprosto úchvatné a štve mě, že na BK mají k dispozici snad jenom dvě -.-

    Včera jsem si pročítala blog Rachel a psala tam, že oficiálně má smlouvu na 5 knih, ale nevylučuje, že by mohla pokračovat i dál. Teď si nejsem jistá, ale myslím, že říkala i něco v tom smyslu, že už má konec napsaný a že je hodně silný.

    Každopádně se na další čtení dílů těším a zároveň tak se toho i obávám. Druhý díl mě nějak extrémně nebaví...

    Seesen řekl(a)...

    Dvojka byla zatím nejslabší, souhlasím, taky mě nenadchla, zato je tam jedno hodně zajímavé místo na konci. Ale trojka je zase o dost lepší :)

    Nicole řekl(a)...

    Dotaz: Tak jak ty díly teda číst za sebou? 0,5; 1;2;.. a kam strčit tu nulu? Mám v tom binec.. :D

    Seesen řekl(a)...

    Já to vidím takhle: u těch číslovaných se drž klasicky čísel.. (i když mně osobně nevadilo začít s jedničkou bez přečtení nula-půlky) a Reapera bych zařadila do čtecího procesu mezi 3 a 4 alespoň tak soudím podle datumů, kdy byly jednotlivé knihy vydány, tím se snad nemůžeš nic zkazit. Reapera bych tedy nazvala 3,5 (i když se odehrává ze všech knih nejdřív)

    Matoucí? :D (0,5) - (1) - (2) - (3) - (reaper) - (4)...

    Nicole řekl(a)...

    Matoucí teď už ne, díky :)

    Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
    Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template