I Am Number Four - Pittacus Lore, recenze

I Am Number Four (Lorien Legacies, #1)Název: I Am Number Four (Lorien Legacies, #1)
Autor: Pittacus Lore*
Rozsah: 440 stran (anglický hardcover)
Datum vydání: srpen 2010
Průměrné goodreads hodnocení: 3.84 / 5

*Pittacus Lore je pseudonym, který používá spisovatel James Fry spolu s jiným debutujícím autorem - knihu napsali společně.

~Moje anotace
Na začátku jich bylo devět. Devět mimozemšťanů, kteří byli po invazi nepřátelské rasy na své domovské planetě Lorien posláni na Zemi. Vypadají jako my, mluví jako my, chovají se jako my, ale mají nadpřirozené schopnosti, které se začnou vyvíjet kolem patnáctého roku života. Pokud tedy do té doby přežijí – Mogadoriané je už totiž na Zemi už dávno hledají. Devítice mladých uprchlíků má však na své straně jednu výhodu – mohou být zabiti jen v určitém pořadí. A patnáctiletý John Smith je jedním z nich. Je číslem Čtyři. Jenomže Trojku už vypátrali a zabili. On je na řadě.

~Clark Kent a spol
Na první pohled výborný sci-fi námět, ale provedení poněkud pokulhává. Místy jsem měla pocit, jako bych to všechno už někde viděla. Jedná se vlastně o takový mix Smalville s Rosswelem; John, který se snaží zapadnout na místní střední škole, si jen nelibuje ve flanelových košilích a namísto rentgenového vidění mu svítí ruce. Nic objevného, nic nového, nic co bychom už neviděli někde jinde.

 ~Paradise, Ohio
Začátek se rozjel docela slibně, John se se svým strážcem Henrim – také mimozemšťanem – stěhuje do nového města poté, co se dozvídá o dopadení Trojky. Jedinou jeho starostí je snaha zapůsobit na krásnou dívku Sáru a neprozradit se, protože pro něj není tak docela jednoduché ovládat své nově nabyté zvláštní schopnosti – své Dědictví. A také čelit šikaně ze strany Sářina expřítele – což je hlavní zápletkou první části knihy. Ano, i mimozemšťani mohou být obětmi šikany.


~Akce za akcí
Spolu s příchodem svého Dědictví se John začíná rozpomínat na svou rodnou planetu, často se prochází tamějšími luhy a háji a (nejen) svými vzpomínkami a snaží se nám ji přiblížit. I přes tyto jeho snahy mi však Lorien zůstával světelné roky vzdálený, připadal mi nezajímavý a tak nějak nudný. V druhé části knihy se už do obrazu dostávají zmiňovaní Mogadoriané a s nimi spousta akce. Právě akce by se dala považovat za silou stránku knihy – především co se týče jejího množství – je jí tam opravdu hodně. Ale po desátém vystříleném zásobníku, pátém rozbitém okně, dvanáctém vrženém noži a nějaké té zbořené zdi jsem měla chuť některé odstavce přeskakovat. Ani Mogadoriané, kteří zastrašovali lidi malými lasičkám podobnými zvířátky na vodítku, sami se nechali zahnat obyčejným psem (dobrá, nebyl tak úplně obyčejný) a které bylo možno sprovodit ze světa docela obyčejnou brokovnicí, mě nijak nezvedali ze židle. 

~Rozpačitá romantika
V knize se vykytuje i romantika, ale jen velmi okrajově a tak nějak aby se neřeklo. Chvilky mezi Johnem a Sárou jsou neohrabané a chybí jim náboj, něco, co by je odlišovalo od jakéhokoli jiného páru. Nemluvě o tom, že o Sáře nevíme skoro nic, kromě toho, že je hezká, milá, má ráda zvířata a focení. Žádnou emocionální odezvu ve mně nevyvolala ani prohlášení typu „Každá míle kterou jsem ujela, byla další míle o kterou jsem ti byla blíž.“ nebo „Celou dobu jsem na tebe myslela. I když jsem si hrála se zvířaty, přála jsem si, abys tam byl a mohl si s nimi hrát taky.“ Velmi naivní až dětinské, o klišé ani nemluvě. V samotných postavách bych taky jen těžko hledala nějakou hloubku.


~Slovo závěrem
Sečteno podtrženo, kniha mě nijak neuchvátila, byla tak průměrně průměrná, až byl výsledek podprůměrný. Akce, která je jejím stěžejním prvkem, je předvídatelná a magie čísel , na které celý příběh stojí, dostala na konci pěknou ránu pod pás. Pokud si knihu nepřečtete, vůbec o nic nepřijdete. Vlastně jsem z ní měla pocit, že primárním cílem bylo vytvořit něco, co bude spíš než na papíře dobře vypadat na plátně.
 
ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site


~Zfilmování a lokalizaceSom číslo štyri
Kniha se již dočkala svého zfilmování - stejnojmenný film I Am Number Four (Jsem číslo čtyři) má oficiální premiéru už v půlce února letošního roku, v kinech u nás a na Slovensku se objeví 7. dubnaV hlavních rolích uvidíte Alexe Pettyfera, Diannu Argon nebo Teresu Palmer.
 
Ve slovenském překladu kniha vyjde v nakladatelství Ikar již 5.4.2011 -->
 

~Ofiginální filmový trailer s českými titulky:

2 komentářů:

Triss řekl(a)...

Ach jaj a vyzeralo to tak sľubne. Moja RC čaká na mňa na nočnom stolíku. Ja mám strašne rada dobrú fikciu a na toto som sa tak tešila...Nuž, možno mne sa to bude páčiť :)

Seesen řekl(a)...

Triss, budu ti držet palce, aby to u tebe dopadlo jinak :) Je docela vtipné, jak to každý hodnotíme ale úplně jinak

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template