Luxus - Anna Godbersenová, recenze

Název: Luxus (Luxus, #1)
Z anglického originálu: Luxe (Luxe, #1)
Autor: Anna Godbersenová
Rozsah: 301 stran
Datum vydání listopad 2007(eng), duben 2011 (cz)
Nakladatelství: BB Art

Kniha ke koupi a oficiální anotace k přečtení na stránkách nakladatelství  BB Art


~Věk nevinnosti
Vítejte v New Yorku roku 1899 tak, jak ho zná tehdejší smetánka. Najdete tady vše, co k životu v přepychu patří: krásné dívky v honosných šatech, všudypřítomné klepy, přísnou etiketu, tajná dostaveníčka, žárlivost i zradu. Sestry Hollandovy, které jsou v hledáčku těch nejčtenějších společenských rubrik, se brzy přesvědčí, že luxus něco stojí.

"Nevdávej se kvůli penězům, opakovala často paní Hollandová v šťastnějších časech. "Prostě se provdej tam, kde peníze jsou."

~Dívky z lepší společnosti
Luxus je vším tím, čím se na první pohled zdá, a na nic jiného si ani nehraje – je to společenský román vystavěný na milostné zápletce; jen marně bych se bránila výstižnému označení červená knihovna. Autorka si především vyhrála s popisem životního stylu lidí z těch nejvyšších sociálních vrstev: mladé dívky se nemohou dočkat svého uvedení do společnosti, cudně klopí zrak, když je na blízku nějaký mladík, odpoledne v salóncích přijímají návštěvy ohlášené navštívenkami a večer se účastní honosných bálů, kde je důležité především tancovat s těmi správnými mladými muži a udělat ten správný dojem. Tohle je však jen jedna strana mince, ne všechna děvčata jsou tak nevinná a ctnostná, jak by se mohlo zdát.

http://fc00.deviantart.net/fs70/f/2010/011/e/d/Belle_of_the_Ball_by_Meropa.jpg~Sňatky z rozumu
Starší ze sester Hollandových – Elizabeth – je příkladnou dcerou z lepší rodiny a popravdě řečeno je jednou z mála, které opravdu cudně klopí zrak, když na to přijde. Aby pomohla své rodině, neochotně avšak poslušně souhlasí se sňatkem pro peníze, který domluvila její matka. To pro ni ovšem znamená vzdát se lásky k Williamovi, který pracuje pro její rodinu a je, jak jak už to tak bývá, chudý jako kostelní myš. Vše se navíc ještě komplikuje, když Elizabeth zjistí, že její nastávající má pletky s její nejlepší kamarádkou a v nestřežených okamžicích pokukuje po její mladší sestře Dianě. Takto vzniklý milostný útvar ani neumím pojmenovat (a to jsem ještě jednu osobu pominula).



"Máš mě ráda, že jo?" zeptal se.
"Myslím, že ano." Zatajila dech a čekala, co přijde.
"Proč?" Henry jí upřeně zíral do očí.
"Proč?" opakovala a pak se hlasitě, falešně rozesmála. "Protože v lásce - stejně jako ve všech ostatních věcech - jsem si pro sebe vybrala to nejlepší. Jsem nejlepší dívka z New Yorku, Henry, a ty jsi nejlepší muž. Nejbohatší, nejchytřejší." Udělala krok směrem k němu. "Nejzábavnější. Protože chci, aby se na nás všichni dívali a svíjeli ze závistí, že se tihle dva ve všech směrech tak mimořádní lidé našli. Proto."


~Enchanté
Styl, jakým je kniha napsaná, je vyzrálý a čtivý, autorka hezky vystihuje atmosféru doby, do které je román zasazen. Nedělalo mi problém představit si všechny ty nabírané šaty, okázalé interiéry a dobové kulisy. Postavy byly různorodé a autorka dobře vystihla jejich charakter. Ačkoli je Elizabethin tajný románek s Willem hlavní zápletkou, byl trochu opomíjený ve prospěch líčení společenských interakcí a etikety. Neuškodilo by, kdyby mu v knize bylo věnováno víc místa, alespoň tolik jako jejímu snoubenci Henrymu a Dianě. Ústřední dvojice oproti těmto dvěma stála trochu v pozadí. Často se objevuje příměr srovnávající Luxus s oblíbeným seriálem Gossip girl - pokud jde o složitost a propletenost vzatahů, tak s tím rozhodně souhlasím, ale více než cokoli jiného mi to připomíná Velmi nebezpečné známosti - hlavně ty původní, z osmnáctého století, které byly předlohou stejnojmenného filmu.

~Slovo závěrem
Příjemné čtení, které bych doporučila především milovníkům historické romantické fikce; ostatní od knihy nesmí čekat žádné zázraky (protože zpracovává námět viděný již na sto způsobů) ani přílišné zvraty - protože hned na začátku autorka do určité míry prozrazuje konec a zkušenému čtenáři bude brzy jasné, co čekat.



~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[credits: úryvky - pochází z oficiálního překladu, images - Belle of the Ball by ~Meropa]

6 komentářů:

Nikita řekl(a)...

Túto knihu som dnes v kníhkupectve držala v rukách a rozmýšľala nad kúpou. Ale podľa tvojej recenzie som rada, že som tak neurobila. Radšej si ju požičiam. A samozrejme, skvelá recenzia. :)

Seesen řekl(a)...

*blush* děkuju moc :)
Ono to není špatné čtení, ale hodně tady záleží na vkusu, je to takový specifický žánr, není to typické YA

annejude řekl(a)...

Stejně jako Nikita, i já jsem ji nedávno zkoumala v knihkupectví. Cover upoutá zkrátka hned na první pohled:)

Mám ráda příběhy zasazené do historie, nejradši právě do období 18.-19.století. Musím se přiznat, že se mi při čtení anotace taky vybavila série Gossip Girl, ale jak jsem teď četla tvou recenzi, myšlenky mi spíše sklouzávaly k Velmi nebezpečným známostem - vybavil se mi i film Valmont s C. Firthem.

Moc se mi líbila tvá recenze - nezdlouhavá, řekla bych, že si vypíchla asi ty nejzásadnější body, naprosto skvělé:)
A potvrdila si jen mé rozhodnutí si knihu nekupovat a raději si ji půjčit:D

Seesen řekl(a)...

Ann: jejda, taktéž děkuju, tak teď už se červenám :)

Určitě si počkejte i na další názory, nejsem jediná kdo Luxus dostal na recenzi - holky ještě nedočetly, ale recenze určitě mít budou

Evk řekl(a)...

Píšeš velmi poutavé recenze, pěkně se čtou.

Seesen řekl(a)...

Evk: Takovéhle kometáře se taky čtou hezky - děkuji!

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template