City of Fallen Angels - malé bezspoilerové shrnutí

~Takhle nějak to dopadá, když si něco chcete nachystat dopředu, na chvíli to dáte k ledu s tím, že si to za pár dní zkontrolujete a publikujete. Tohle všechno byla teorie. V paxi to dopadne jako tenhle článek, který když jsem včera našla v konceptech, poklesla mi čelist. Sušil se tam víc než měsíc. Snad se od té doby na knize nic nezměnilo ;)

Následující článek shrnuje nějaká zajímavá fakta a mé postřehy během čtení čtvrtého dílu série The Mortal Instruments od Cassandry Clare. Nevyskytují se v něm žádné spoilery ohledně této knihy, pouze spoilery z knih předchozích.

City of Fallen Angels
Datum vydání: 5. dubna (originál)
Datum vydání českého překladu: zatím neupřesněno

 https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi1ixLpReac7wDmFnbRk214zi8imfldf0o7_4tVeWwwaZQfLLec6ds1YWcMIB5_ZJaNocb5_k_0_wVvdCm09G1I5rALL5KXWav0M3E6brofms1hEtIuEVITxJk_CuAQoimCNshJK7usWvdL/s1600/City+of+Fallen+Angels.jpg


~Kdo bude mít milostné (a jiné) problémy?

Všichni

Simon
http://th01.deviantart.net/fs70/PRE/i/2011/023/8/f/daylighter_by_kara_lija-d37wxow.jpgU Simona se vyskytl drobný problém, který zahrnuje hned dvě dívky najednou. Obě si totiž myslí, že jsou jeho přítelkyněmi - o té druhé nemají ponětí - a Simon zase nemá to srdce některou z nich odmítnout. Jeho dalším problémem bude upíří politika, do které je zákonitě jako světlomilec nedobrovolně vtahován. Do jeho života taky hodně promluví Kainovo znamení, kterým ho Clary označila. Biblický výklad jeho významu se tentokrát vyplní do puntíku. A to jsme ještě nezmínili problémy, které mu jeho přeměna v nočního tvora způsobí doma.

“Oni – oni ti dali nějaké drogy? Přinutili tě, aby sis něco vzal? Něco, z čeho bys měl halucinace?”
“Ne, mami. Tohle je skutečné.”
“To není skutečné,” zašeptala. “Ty si jen myslíš, že je to skutečné. Ach bože, Simone. Mně je to tak líto. Měla jsem si toho všimnout. Seženu ti pomoc. Někoho najdeme. Nějakého doktora. Ať to stojí cokoli - ”


Isabelle
Pamatujete na Isabellinu hlášku o zlomených srdcích? V CoFA se dozvíte, odkud pochází pověstný Izzyn přístup k romantickým záležitostem. Ale Ačkoli je Izzy docela volnomyšlenkářka, nadšená z toho, že je jednou ze dvou Simonových přítelkyň taky zrovna nebude.

„To nebylo fér,“ řekl Simon.
„Možná,“ řekla Isabelle. „Ale já se dívám, jak mí bratři někomu věnují ta svá, a říkám si: copak to nevíte? Srdce se dá zlomit. A myslím, že i když se zahojí, už nikdy nebudeš takový, jaký jsi byl dřív.“ 


Maia
Ušetřena nebude ani vlkodlačka Maia a kupodivu se její problém nebude týkat pouze Simonovy nerozhodnosti. Ještě někdo jiný jí pořádně poleze na nervy. A dozvíme se zase trochu víc o její minulosti.

"Co si sakra myslel?“
"To není fér," protestoval Simon. "Neměl jsem tušení, že je to -"
"Já vím, Isabelle mi o tom řekla," přerušila ho Maia. "Ale stejně jsem ti to chtěla dát sežrat."


Alec a Magnus
http://fc03.deviantart.net/fs70/i/2011/128/8/6/cofa___you_are_not_trivial__by_chelsea_bee-d3fx1h7.jpgTahle dvojka si taky zakusí své. Jejich krize se jak už Cassandra dříve naznačovala, bude točit kolem Magnusovy nesmrtelnosti a konkrétně ještě kolem Magnusových bývalých milostných eskapád.

"Kolik dalších lidí?" Zeptal se Alec. "Zhruba."
Magnus zavrtěl hlavou. "To nespočítám a vůbec na tom nezáleží. Jediné na čem záleží je to, co teď cítím k tobě."
"Víc než dvě stě?" Magnus na sobě nedal nic znát. "Tři sta?"
"To je k neuvěření, že se bavíme zrovna o tomhle," řekl Magnus neadresně.
"Proč tak hodně? Lidé tě rychle omrzí?"

 
http://fc06.deviantart.net/fs70/i/2011/088/2/5/jace_and_clary___tmi_by_nastylittlethought-d3cq1w4.jpgJace a Clary
Největší problémy samozřejmě postihnou ústřední dvojici C/J. To, co mezi ně vstoupí má původ v předchozí knize a je to něco, co jsme ani my fanoušci vzhledem k neúplné znalosti Světa stínů čekat nemohli, ať už jsme si hlavu lámali sebevíc. Tajnostmi a odtažitostí to začíná, pořádným cliffhangerem to končí. A moc zajímavou úlohu si v tom zahrají sny. Budete se možná divit, ale nejeden fanoušek této dvojice po přečtení knihy úpěl: Bože, Clary, jak jsi to mohla dopustit? (A není to tak, jak si myslíte)

Jace vzal její ruku do své. “Řekni to znova.”
“Nikdy tě neopustím,” řekla Clary.
“Ať se stane cokoli? I když já udělám cokoli?”


Jace
http://th03.deviantart.net/fs50/PRE/f/2009/326/8/8/Jace_Wayland_by_karolinka11352.jpgKonkrétně Jace postihne ještě jedna nepříjemnost, se kterou se ovšem bude muset poprat jen on sám. Pokud jste vy sami trochu zmatení z časté změny jeho přijímení, věřte, že krize identity je pro popis jeho duševního rozpoložení, které následuje, ještě slabé slovo.

"Myslel jsem si, že jsem Jace Lightwood," řekl. "Myslel jsem si, že je možné, že na mě to jak, jsem byl vychovaný, žádné stopy nezanechá. Ale teď si říkám, že se lidé možná změnit nemůžou. Možná už navždycky budu Jace Morgenstern, Valentinův syn. Vychovával mě deset let a možná je to skvrna, která nikdy vyčistit nepůjde.”


Jocelyn a Luke
Vztah těchto dvou bude vzhledem ke všem ostatním snad nejstálejší. Ani Jocelyn ovšem neunikne své minulosti, konkrétně rodinným událostem líčeným ve třetí knize. Zanechaly rány hlubší, než jsme si mysleli. A jak už to tak u matek někdy bývá, z nového přítele své dcery také přímo nadšená není.

Jocelyniny zelené oči zněžněly. "Všimla jsem si, že tady není. Jen jsem nevěděla, jestli o tom budeš chtít mluvit." "Jenom se chci zeptat," pokračovala Clary zarputile, "myslíš že existuje něco, co by Jace mohl udělat, abys ho začala mít ráda?"
"Ano," řekla Jocelyn. "Mohl my tě udělat šťastnou."



~Nové postavy

Camille
Upírka Camille bude představovat novou postavu hlavně pro ty, kteří ještě nečetli první díl Infernal Devices - Clockwork Angel. Ale pokud zapátráte v knize Město z kostí, určitě tam její jméno zmíněné najdete - je to nechvalně známá vůdkyně manhattanského upířího klanu. I když to už možná neplatí... Sama Cassandra o ní říká, že je to natolik složitá postava, že ji nejde jednoznačně zařadit na stranu dobra nebo zla.

"Ty ses nikdy nekrmil z obyčejného opravdového člověka, že ne?" řekla Camille. "Jednou budeš. A až na to přijde, nikdy na to nezapomeneš."


Maureen
Příbuzná jednoho z členů Simonovy kapely. Tak trochu otravná, ale rozhodně velmi neodbytná.

Simonva jediná fanynka - drobná, nenápadná dívenka s blond vlasy, která vypadala asi na dvanáct, ale tvrdila, že je jí šestnáct. Simon odhadoval, že ve skutečnosti jí je asi čtrnáct. Když uviděla, jak Simon vystrčil hlavu zpoza závěsu, zamávala mu a zářivě se usmála. 
Simon vtáhl hlavu zpět jako želva a s trhnutím závěs zatáhl.


Kyle
Na scéně se také velmi tiše objevila a brzy se tam zabydlela postava hudebníka Kyla. Vysoký, opálený, s širokými rameny, podlouhlými vlasy, tetováním... no umíte si to představit. Ke všemu je neuvěřitelně milý a přátelský. Kylovy talenty však neleží pouze v oblasti hudebního průmyslu, jak by se na první pohled mohlo zdát.

"Ne,” řekl Jace. "To jenom já si myslím, že jsem lepší než všichni ostatní. A tenhle názor mám podložený pádnými důkazy."
Kyle se podíval na Simona. "To vždycky mluví takhle?"
"Ano"
"Dokáže ho něco umlčet? Kromě pořádné nakládačky, samozřejmě."



~Staří dobří známí

Vílí královna
Královna ze Zakletého dvora si nenechá ujít příležitost, aby Clary připomněla, že její velkorysé nabídky se neodmítají a taky uzná za vhodné udělit jí pár rad.

Královně se zaleskly oči. „Řekla jsi mi, že se mnou nechceš uzavřít dohodu, protože není nic, co bych ti mohla dát. Řekla jsi, že na světě není nic, co bys chtěla. Když si představíš svůj život bez něj, pořád si za tím stojíš?“
 

Raphael
Jeden z nejvlivnějších upírů na Manhattanu, u kterého poznáme i jeho druhou, prozatím skrytou a velmi nebezpečnou stránku.

"Ale tohle všechno už bys dávno věděl, samozřejmě, kdybys tolik nepohrdal vlastním druhem."
"Jasně, já odmítl tebe. Ne že by ses mě snad v minulosti snažil zabít nebo tak něco. "
Raphaell pokrčil rameny. "To byla politika. Nebylo v tom nic osobního."


~Opravdu bude polovina vyprávěna ze Simonova pohledu?

http://fc07.deviantart.net/fs70/f/2011/052/e/c/simon_lewis_by_clairebear421-d3a3ltj.jpgPřesně tak, polovina je vyprávěna z Claryiny perspektivy tak, jak na to jsme zvyklí z předchozích knih, ale pravidelně se střídá s vyprávěním z pohledu Simona. Tohle byla skutečnost, které jsem se na pokračování bála asi nejvíce - nikdy jsem nebyla velkou Simonovou fanynkou - vždycky jsem byla striktně Team Jace a Simon nebyl ničím jiným než otravnou překážku mojí oblíbené dvojice Clary/Jace. Tenhle styl vypravování mi tedy připadal jako zbytečně promrhaná polovina knihy. 

Pokud ovšem někdy Simon měl šanci přirůst mi k srdci, bylo to právě v CoFA. Ačkoli mi celá ta záležitost kolem Simonova randění se dvěma holkama naráz byla pořádně proti srsti, čím dále jsem četla, tím více jsem Simona začínala mít ráda (svůj podíl na tom mělo i to, že již nestál v cestě mojí oblíbené dvojici) a na jím vyprávěné části knihy jsem se dokonce těšila - nutno dodat, že právě v Simonově blízkosti se nejčastěji vyskytoval Jace, takže o zábavu bylo postaráno; tihle dva by spolu měli mít mnohem více scén!

Jace se posadil na okenní římsu a podíval se na Simona. "Tu tu záležitost s tím bodyguardem moc nechápeš, co?"
"Nikdy jsem si nemyslel, že bych ti tak moc přirostl k srdci," řekl Simon. "Tohle je něco na způsob přítele-si-drž-blízko-a-nepřátele-ještě-blíž ?"
"Já si myslel, že se říká: drž si své přátele blízko, aby měl kdo řídit auto, když se vkradeš do domu svého nepřítele, aby ses mu vyzvracel do schránky."


~Kdo je novým zloduchem?

http://fc06.deviantart.net/fs71/i/2010/056/3/c/Mene_Mene_Tekel_Upharsin__by_Wish_UponAStar.jpgOpravdu je to někdo, s kým jsme se již v minulých knihách setkali. Na jednu stranu tomu není dávno, ale zároveň se to událo před lety. Nikoho by nás ovšem nenapadlo, že zrovna tenhle někdo bude pro budoucí děj důležitý - vzali jsme ho na vědomí a hned na druhé straně jsme na něj zapomněli, protože - upřímně - tou dobou se děly mnohem zajímavější věci.
A kdo ví? Možná to nebude tak jednoduché.

"Dávej si pozor, malý Lovče stínů."
"Nebo co? Nebo mě zabiješ?" Po tváři mu z rány na líci tekla krev; nepokusil se ji setřít. "Posluž si."

[Opravdu jste čekali, že vám řeknu jeho jméno? Silly you..]



~Na co všechno se můžete těšit?

Na neuvěřitelnou spoustu zajímavých scén. Romantické scény typu DSAS, scény tréninkové i bojové, dramatické i oddechové...

Především se připravte na obrovské množství sarkastických a ironickým poznámek, chytré dialogy a vtipné i vážné - v každém případě však nezapomenutelné hlášky.

Například:

Hned několik z postav zavítá do Tichého města
Jace a Simon spolu půjdou nakupovat
Někdo dostane vyděračský dopis
Maia se někomu bude snažit vyškrábat oči
Simon si najde nového kamaráda a stane se postrachem podsvětí
Clary se podívá do nemocnice
Simon bude mít obrovské výčitky svědomí
Jace bude mít obrovské výčitky svědomí
Klíčovým předmětem jedné scény bude mango
Někomu se změní jméno
Jace bude mít zajímavý sen
Spolek bude mít nového vězně
Jace bude někomu dělat bodyguarda
Clary vymyslí novou runu
Někdo bude mít nového spolubydlícího

Některé z těchto událostí jsou důležité, některé zcela náhodně vybrané a mnou zveličené. Zmátla jsem vás? To je dobře.

~Všechny mnou přeložené úryvky z knihy najdete na mortalinstruments.wz.cz~

[Credits - images: CoFA - You are not trivial. by *chelsea-bee, Daylighter by ~kara-lija, Jace Wayland by ~karolinka11352, Jace and Clary - TMI by *nastylittlethought, Mene Mene Tekel Upharsin. by ~Wish-UponAStar]

12 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Klíčovým předmětem jedné scény bude mango?!:D:D Pobavilo mě. Jinak chválím, moc pěkně napsané:)

Kacennnka řekl(a)...

Zabiju tě! No co, že je to článek bez spoilerů, ale kdo má vydržet to čekání, než - jestli vůbec - to vyjde v čj? Grrr!!!! :P :D (Krom toho je to ale úžasně napsané a to jsem četla jenom polovinu, abych toho nevěděl moc... ;))

annejude řekl(a)...

Přidávám se k honu na tebe!:D Podařilo se ti udělat mi takové chutě, že se z toho asi do minuty pominu. A to se tak snažím zaplašit myšlenky na CoFA čtením nejvíce doporučovaných knih z mého to-read listu - děkuju Meadové za VA.

Vemli povedený článek, shrnula jsi to opravdu skvěle:) To, že to bylo bez spoilerů, vítám s otevřenou náručí.
Neskutečně se těším a moc díky za ty úryvky - je vidět, že Cassandra je stále v plné síle a vůbec nepochybuju o tom, že nebudu zklamaná. Docela jsem zvědavá na ten Simonův pohled vyprávění.

Willinda řekl(a)...

Já mám takové štěstí, že už mám CoFa přečtené, protože tohle by mě zabilo! :D

Seesen řekl(a)...

Ale no taaak, to těšení je na tom nejlepší! - což bych samozřejmě jako někdo čekající neřekla ;)

Ani nevíte, jak to bylo težké, vyhnout se v patnácti stech slovech velkým spoilerům, ale podle vašich reakcí se to docela povedlo, ulevilo se mi :)

Anonymní řekl(a)...

No, ja osobne by som Ti bola viac vďačná za PORIADNE SPOILEROVANÝ článok!!! :D
Ja sa asi z toho už spochabým!!! Kiežby som to zvládla pečítať po anglicky.....;)
No a samozrejme ĎAKUJEM za článok ;););)

Anonymní řekl(a)...

to je hrůza...překlad samo ne...jenom to co všechno úžasnýho tam je a já na to musim čekat dokud to nevyjde v češtině:((((((

Nicole řekl(a)...

Mangooooo! :D A South Carolina byla taky dobrá. :)

Seesen řekl(a)...

Vidíš, na SC jsem zapomněla :D

Emily řekl(a)...

Mango? Obrovské výčitky svědomí? Jace a Simon spolu půjdou nakupovat? A Simon že bude postrachem podsvětí? No to mě podrž :D
Jinak tam stejně máš spoiler :P Malý Lovče stínů? Chacha, už vím! Nebo aspoň myslím, že vím oO

Seesen řekl(a)...

Emily: Nejsem si jistá koho máš na mysli, ale pokud vím, podle téhle hlášky ho nepoznáš ;)

Emily řekl(a)...

Hm, to mě pak taky napadlo. Ale to oslovení už tam párkrát bylo :)

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template