Projekt pro blogery píšící recenze - Read, review, refer


http://desmond.imageshack.us/Himg819/scaled.php?server=819&filename=readreviewrefer.jpg&res=medium

Možná jste si už někdy pod mými recenzemi tady nebo na několika jiných blozích všimli takového malého modrého proužku hlásající Read, review, refer - Přečti, recenzuj, odkaž. A možná jste mu moc nevěnovali pozornost. „Rrr“, jak tu mu zkráceně říkám, je takový můj malý projekt, který jsem nenápadně spustila již začátkem června. Prozatím jsem ho jej jen testovala, co se týče funkčnosti, a chtěla jsem zjistit, jestli má šanci někoho oslovit a uchytit se. Pár lidí už se zapojilo, zdá se, že vše funguje jak má, tudíž jsem se rozhodla spustit testovací fázi č.2 - oficiálně vám ho představit. O co že se tedy jedná?

Read = přečtete knihu
Review = napíšete na knihu recenzi a publikujete ji u sebe na blogu
Refer = odkážete na ostatní blogy, které tu samou knihu recenzovaly
              a u všech ostatních automaticky přibude odkaz na tu vaši

Co a proč
J
edná se o projekt, který si klade za cíl podporovat vzájemnou spolupráci mezi československými blogery, píšícími knižní recenze, a pomoci našim čtenářům se v našich recenzích orientovat. Tato spolupráce by se v praxi projevovala tak, že čtenář, který si přečte vaši recenzi na nějakou knihu, pod ní najde odkaz na další blogy, které ji také recenzovaly. Bude s tak moci utvořit lepší obrázek o knize, o jejích kvalitách, může si přečíst alternativní názor, aniž by musel googlit hesla příbuzná knize a probírat se odkazy, které někdy vedou ke všemu možnému, jen ne k recenzím. Bude taky větší pravděpodobnost, že těchto knih, v případě, že budou kvalitní, všimne nějaký nás domácí nakladatel - protože věřte tomu, že i oni naše blogy navštěvují.

Jak a čím
K realizaci tohoto záměru jsem se rozhodla využít linkovače z "inlinkz.com", které můžete znát z různých blogových meme a jiných akcí, které tyhle chytré věcičky využívají (například moje knižní výzva Diversity Book Challenge 2011). Krása likovačů tkví v tom, že stačí vytvořit jeden jediný, který pak kdokoli může pod svou recenzi vložit za pomoci jednoduchého html kódu. Přibude-li odkaz v linkovači například na tomhle blogu, automaticky se aktualizují i odkazy na všech ostatních blozích, které k sobě kód vložily. 

Abyste si udělali obrázek o tom, jak to funguje, můžete se proklikat linkovači na konci Divergent nebo Forbidden. (Pátrejte po modrém Rrr obrázku na konci příspěvku, zavedou vás na blogy Freckless Books a Little Ramblings a zpět sem na Imaginary Whispers).

Kdo a zač
Co budete mít z toho, že pod svou recenzí budete mít odkazy na "cizí" blogy? Je šance, že právě na váš blog trefí někdo právě z onoho "cizího" blogu. Někdo, kdo by na váš blog za jiných podmínek nikdy nezabloudil. Někdo, kdo by si rád přečetl alternativní názor na určitou knihu. Každá kniha v tomto projektu má svůj vlastní linkovač, je proto jen na vás, budete-li se chtít zapojit jen jednorázově s jednou recenzí, se dvěma nebo - budete-li k nim mít recenze - klidně se všemi, ke kterým Rrr linkovače existují. Samozřejmě se může jednat i o starší recenzi, pouze musíte do příspěvku s ní zpětně vložit příslušný kód.

Již fungující
Bližší informace k tomu, jak odkazy přidávat, spolu s nějakými základními pravidly, najdete nahoře v záložce Projekt Rrr, která funguje jako domovská stránka projektu. Prozatím existují linkovače ke knihám:


Pokud jste někdy v minulosti spáchali recenze na některou z těchto knih, není nic jednoduššího, než si ji vyhledat v Masterlistu (rozcestníku), vložit pod svůj příspěvek příslušný kód a přidat svůj odkaz.


Vaše návrhy
Ráda bych přidala nějaké další knihy - a k tomu potřebuji vás. Pokud byste někdo měli nějaký návrh, kterou knihu přidat, stačí zanechat komentář, abych věděla, o které by případně byl zájem. Prosím, navrhujte pouze knihy, o kterých víte, že na ně někde v československé blogosféře už nějaké recenze existují (nebo do budoucna potenciál mít recenze mají) nebo si o nich myslíte, že si zaslouží pozornost ostatních a jsou kvalitní (nejlépe by bylo, kdyby splňovaly všechny předchozí podmínky ;)).

(Původně jsem chtěla zahrnovat pouze knihy, které ještě u ás v překladu nevyšly, abychom mohli upozornit na zajímavé knihy, které by si zasloužily překlad (což samozřejmě stále platí a zůstává prioritou číslo jedna), ale nakonec jsem se rozhodla od této podmínky upustit, ne všichni čtou i v originále - vítané jsou tedy i knihy už přeložené -  cz a/nebo sk )
 
První odkaz s první recenzí u každé knihy je v Master listu vždy označen jako Starting place.

Pokud naopak nepatříte mezi blogery ale mezi čtenáře knižních blogů, můžete do komentářů vyjádřit svůj názor na tenhle systém. Myslíte, že by vám byl k užitku? Měli byste nějaké návrhy na jeho vylepšení?

~ ~ ~ ~

Pokud se vám tenhle nápad zalíbil, budu ráda, když se rozhodnete zapojit, ať už v rámci nějakého již existujícího linkovače, nebo nějakým návrhem na vytvoření nového. Pokud by se vám chtělo, můžete povědomí o tomto projektu z vlastní dobré vůle jakkoli šířit, v tom případě vaším směrem pošlu spoustu dobré karmy :)
 
 Tak tedy čtěte, recenzujte a odkazujte :)

read, review, refer
http://img718.imageshack.us/img718/3100/signatureseesen1.png

3 komentářů:

Luu řekl(a)...

Názory? Ja ti za tento nápad v duchu tlieskam už od samého začiatku :)

Seesen řekl(a)...

Názory - jako konstruktivní kritiku samozřejmě. Ale pokud na tom trváš, beru i bezvýhradné pochvaly O:) Však jsi taky byla prvním nic netušícím beta-testerem :)

Rakla řekl(a)...

Měla bych dva návrhy. A to Sukubu od R. Mead a Dvě zrcadla od K. Limrové. Řekla bych, že na tyhle dvě knížky existuje už docela dost recenzí :).

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template