První Pottermore postřehy (1) – znovuobjevování příběhu

http://nd05.jxs.cz/896/233/d802b03b9e_78029467_o2.jpgCelé týdny jsme se snažili zjistit, co znamená heslo Pottermore. Jakmile skončilo odpočítávání a my se to konečně dozvěděli, pro změnu jsme zase netušili, co si pod tím „novým digitálním znovuobjevným zážitkem, na jehož tvorbě se budou podílet sami čtenáři“ vlastně představit. Veřejná registrace se otevře až 1. října, ale většina z milionu uživatelů, kteří získali možnost zapojit se dříve a pomoci Pottermore web otestovat, již dostali své aktivační emaily a podle oficiálního blogu Pottermore Insider by měl brzy být odeslán i zbytek. Už i já jsem se dočkala *happy dancce* – během minulého týdne jsem celou stránku křížem krážem prošla, proklikala se vším, čím se proklikat dá, přečetla vše, co se zatím přečíst dá… A můžu se s vámi podělit o své první dojmy – které jsou povětšinou velmi kladné.

http://img830.imageshack.us/img830/4184/pics8.jpgMimo to, že se na Pottermore (dále PM) stránkách budou dát zakoupit audioknihy a poprvé i oficiální e-booky HP knih, je PM jakousi interaktivní hrou, ve které můžete od začátku prožít všech sedm HP knih. Hlavním herním prostředím na domovské stránce je jakási mapa, kde má své zastoupení každá z knih od Kamene Mudrců až po Relikvie smrti. Každá z nich je rozdělena do kapitol přesně podle předlohy, a každá z kapitol se skládá z několika (2 až 4) lokací. Jednotlivé lokace reprezentují nejdůležitější události a scény v knize, vždy jsou doprovázeny krátkými úryvky. Všechny lokace jsou nádherně graficky zpracované, většina z nich je interaktivních nebo alespoň do určité míry animovaných. Jednu po druhé jimi procházíte, zoomujete, rozhlížíte se, zjišťujete, na co všechno se dá kliknout, co na vás "bude reagovat".

 http://img43.imageshack.us/img43/9237/pics6d.jpg http://img856.imageshack.us/img856/681/pics5.jpg http://img831.imageshack.us/img831/6871/pics4r.jpg http://img220.imageshack.us/img220/4787/pics7.jpg

Ve většině lokací se dají najít předměty, které můžete sebrat a ony se uloží do sbírky ve vašem kufru. Některé z předmětů jsou obyčejné staré špinavé hrnky, jejichž význam všem zatím zůstává zahalen tajemstvím (kdo ví, jestli někdy bude odhalen – prozatím jimi nanejvýš můžete obdarovat nějakého PM kamaráda), občas najdete kartičku z čokoládových žabek, nějaký ten zatoulaný Galeon, který se vám bude hodit při nákupu na příčné ulici nebo přísady do lektvarů, které můžete zkusit namíchat, jakmile nakoupíte potřebné učebnice... (o tom všem příště)

 http://img850.imageshack.us/img850/5403/pics9.jpg http://img6.imageshack.us/img6/6518/pics12t.jpg

Ale největším lákadlem PM byl (alespoň pro mě) příslib dosud nepublikovaných informací a exkluzivních doprovodných materiálů, které Jo za ty roky ke knihám nashromáždila. A právě tady začíná slíbený interaktivní čtenářský zážitek – abyste se k těmto materiálům dostali, musíte je najít. Musíte se proklikat jednotlivými scénami, najít předměty, které vám je odhalí. Postupovat ovšem musíte kapitolu po kapitole, přeskakovat nesmíte. A aby to nebylo tak jednoduché, občas musíte splnit nějaký úkol – chytit zlatonku či létající klíč, sehnat ten správný kotlík standartní velikosti 2 nebo použít správné kouzlo k odemčení dveří. Ale úkoly jsou vždy docela snadné a odměnou vám budou exkluzivní materiály například o tom, proč se Zobí ulice č. 4 jmenuje tak, jak se jmenuje, jak Petunie potkala Vernona, jaký je životní příběh profesorky Mc. Gonnagallové či profesora Quirella. 
 
http://img689.imageshack.us/img689/6733/pics11y.jpgZatím nejlepší bonusem pro mě bylo nahlédnutí do seznamu, kam si Jo poznačila původní jména všech čtyřiceti Harryho nebelvírských spolužáků z prvního ročníku – Draco Malfoy se původně vůbec nejmenoval Malfoy a Hermiona Grangerová vůbec nebyla Grangerová. Nebo se také dozvíte, proč tak dlouho trvalo zařazování Nevilla či Hermiony. Občas na vás vyskočí také video se samotnou Jo, která vás většinou nabádá, abyste při vyplňování dotazníku ohledně přiřazení do koleje odpovídali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

Zatímco postupujete prvním dílem, řešíte úkoly, sbíráte předměty a čtete si, jak Jo přišla na Nicholase Flamela (opravdová historická osobnost) otevírají se vám i další herní možnosti. Bude vám přidělen vlastní sejf u Gringottových (a vaše startovní hromádka zlata), vybere se vás vaše vlastní hůlka, vy si na oplátku vyberete svého nového mazlíčka (kočku, sovu nebo žábu) který bude platit za vašeho avatara, a co je nejdůležitější pro vaše další směřování ve hře, budete na základě preferenčního kvízu přiděleni do jedné z kolejí. A od této zlomové chvíle začnete doslova hordit body, protože soutěživost je veliká a hraje se o školní pohár.

O hordění bodů zase příště. Jdu se pokusit namíchat nějaký lektvar, abychom konečně předehnali Zmijozel =)
http://img813.imageshack.us/img813/3273/signatureseesen3.png

Vaše Seesen ScarletStone180 z Havraspáru

7 komentářů:

Sayury řekl(a)...

ooo kristepane já se tak těšiiim !!!!!!!!!!!!! To toho 1.října normálně spadne server :D

Seesen řekl(a)...

Sayury: To neříkej ani z legrace! Už teď to padá kždou chvíli a to tam má přístup jen 400 000 uživatelů :D :D

Willinda řekl(a)...

To už je skoro za týden, co? To bude zábava! :)

Misha řekl(a)...

Jééé, já chci taky:D

Anonymní řekl(a)...

To zní tak skvěle, strašně ti závidím, že ti e-mail přišel. Já se můžu zbláznit z kontrolování mého e-mailu a pořád nic....:/

-ElliWinchester
http://elliwinchester.blogspot.com/

Nikita řekl(a)...

Vyzerá to super! :) Ja som sa tiež prihlásila k skoršiemu prístupu, ale stále mi neprišiel potvrdzovací email. :(

Seesen řekl(a)...

Určitě vám už brzo přijde, Pottermore Insider včera sliboval, že by jej do několika dní měli dostat všichni. (pokud se tedy zase něco nezmění) http://insider.pottermore.com

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template