Intriky - Anna Godgersenová, recenze

 http://www.bbart.cz/images/kniha/obrvelky_2526.gif

Název: Intriky (Luxus, #2)
Z anglického originálu: Rumors (Luxe, #2)
Autor: Anna Godbersenová
Rozsah: 296 stran
Datum vydání: červen 2008 (ENG) září 2011 (CZ)
Nakladatelství: BB Art

Kniha ke koupi a oficiální anotace k přečtení na stránkách nakladatelství BBArt





Život v přepychu.
Pravá láska.
Falešní přátelé.
Skandální pomluvy.
Vítejte zpátky na Manhattanu v roce 1899.
 
~ Intro
Pokračování společenského románu románu Anny Godbersenové slibuje vše, co může život v lepší společnosti nabídnout. Přesněji řečeno spíše veškeré nástrahy, které na newyorskou smetánku na sklonku devatenáctého století čekají.

~ Resumé - v minulém díle jste viděli
Příběh navazuje přesně tam, kde jsme postavy zanechali v Luxusu. Drahá Elizabeth zinscenovala svou smrt a vydala se za svým milým do Kalifornie, její nic netušící pozůstalý snoubenec Henry se nenápadně zajímá o to, jak dlouho po smrti jeho drahé polovičky je přípustné zajímat se o jiné ženy a nepřestává toužit po její mladší sestře Dianě. Diana pro změnu sabotuje veškeré pokusy své matky o to dobře ji provdat a v duchu se již vidí coby mladá paní Schoonmakerová – co na tom, že by se tak vlastně stala náhradnicí své starší sestry Elizabeth. Společenský protokol je však neúprosný a sám Henry si začíná uvědomovat, že jim v cestě stojí hned několik překážek.

~ Cesty domů a jiné pošetilosti
Chisme_largeElizabeth si zatím pomalu zvyká na prostý život po boku Williama, který sice tvrdě dře, aby jí zajistil stejné postavení, na jaké je zvyklá, ale to vše je zatím v nedohlednu. A to i přesto, že finanční situace Hollandových je špatná, jako nikdy předtím. Paní Hollandová chřadne steskem po dceři a Diana se musí snížit k tomu prodávat informace pisálkovi od novin. Netrvá dlouho a Elizabeth nemůže jinak a vydává se zpět na Manhattan, aby se pokusila napravit, co svým odchodem napáchala. Společenskými rubrikami však již dlouho kolují zvěsti o tom, že nejjasnější newyorská hvězda snad přece jen nezemřela… Teprve její příjezd vyvolá pořádnou bouři, která nenechá kámen na kameni.

~ Co se povídá...
Český překlad již v samotném názvu slibuje především úklady a pletichy - jednoduše intriky. Ten originální je však, troufám si říct, mnohem výstižnější – „rumors“ se překládají jako zvěsti, fámy, či dohady. A ty jsou právě alfou i omegou celé knihy. Nečekejte žádné složité ďábelské plány a hanebné podvody. Všechno se děje nenápadně a poměrně jednoduše, většinou na společenské úrovni. Veškerému dění kralují stejně jako minule domněnky ve společenských rubrikách a ústním podáním šířené klepy. To vše se šíří jako lesní požár. Úlohy hlavních intrikánek se ujímají zhrzená Penelopa Heyesová, která se nepřestává snažit lapit do své sítě stále ještě nezadaného Henryho, a bývalá služka Lina Broudová, která si na život v přepychu rychle zvykla a jen tak se jej vzdát nehodlá.

http://data.whicdn.com/images/21241365/302661_10150353638679272_690529271_8301929_1581124889_n_large.jpg

~ Atmosféra není všechno
Stejně jako minule na čtenáře z každé stránky dýchá tehdejší atmosféra, téměř při každé scéně si dokážete vybavit, co má kdo na sobě a v jakých interiérech se pohybuje. To vše nenásilnou formou, která se vyhýbá dlouhým nesrozumitelným popisným odstavcům. Pokud patříte mezi milovníky historicky laděných společenských románů, kde hlavní roli hraje nešťastná láska, v Intrikách se určitě najde stejně jako předtím v Luxusu. Pokud jste náročnějším čtenářem, který si více potrpí na hloubku a sílu příběhu, začtete se jen s obtížemi a nezbude vám než brouzdat po povrchu. Pohnuté avšak uspěchané zakončení vás rozhodně nechá stát s otevřenou pusou a může způsobit hned několik i velmi protichůdných reakcí. Tou nejpřijatelnější může být zadostiučinění, že autorka konečně šla s pravdou ven a přiznala, o koho že v celé trilogii celou dobu vlastně šlo. Jinak to vysvětlit nelze.


~Děkuji nakladatelství za poskytnutí recenzního výtisku~
[credits: úryvky - pochází z oficiálního překladu, images:
El Color del Arcoiris, isabella&filippa on weheartit] 

1 komentářů:

Eruvie řekl(a)...

Mě se první díl líbil, takže už se těším, až se na do této knihy pustím. :) Už jsem od více lidí slyšela, že je prý ještě o něco lepší než předchozí, tak jsem zvědavá... mám prostě ráda tuhle dobu!

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template