A Need So Beautiful - Suzanne Young, recenze

A Need So Beautiful (A Need So Beautiful, #1)Název: A Need So Beautiful
Autorka: Suzanne Young
Datum vydání: 21. června 2011 (eng)
Průměrné GR hodnocení: 4.03 / 5

Další knihy v sérii:

#1 A Need So Beautiful
#2 A Want So Wicked (2012)


Anotace a oficiální knižní trailer v původním příspěvku 
Padlo mi do oka... A Need So Beautiful


Všichni chceme, aby se na nás vzpomínalo
Charlottiným osudem je být zapomenuta


~Dívka bez minulosti
Většina příběhů začíná ujištěním, že hlavní hrdinka vždy byla docela obyčejnou dívkou. A Need So Beautiful to ale bere z opačného konce - Charlotte Cassidy nikdy nebyla obyčejná. Nepamatuje si na nic, co se odehrálo dříve, než v sedmi letech přišla ke své dosavadní pěstounce. A už odmalička trpěla zvláštním nutkáním.Čas od času ji to táhlo k nějakému člověku a nedošla klidu, dokud mu nepohohla. Není to nic tak banálního, jako že musí slepci pomoct přes cestu. Když se Charlotte přiblíží k tomu, ke komu ji to táhne, vidí odlesky jeho minulosti, střípky jeho budoucnosti, vidí jeho samotnou duši. A vždy k ní přijdou ta správná slova, aby tomu člověku mohla pomoci, aby jej přesvědčila, aby byl v tu správnou dobu na tom správném místě, aby zašel k lékaři, nebo aby si nebral život. To zní jako nádherné poslání, nemyslíte? Kdo by nechtěl mít schopnost pomáhat druhým lidem, měnit jejich životy k lepšímu?

„To je Potřeba.“
„Potřeba?“ šeptá sám pro sebe, jako by se mu to pojmenování líbilo.
„Ať to přestane,“ vrčím na něj, čelo tlačím ke stolu, zatímco se pořád svíjím. „Ať to přestane.“
Je u mého ucha. „Nebojuj s tím. Zničí tě to.“
„To mě ničí i tak!“ Je tu další bolestivé škubnutí, tentokrát v mém boku a já vykřiknu.


~Cena dobra
http://img8.imageshack.us/img8/5238/ansbstill.jpg Když Charlotte cítí onu potřebu, je pro ni téměř fyzicky nemožné toho člověka nevyhledat, čím déle otálí, tím více se stupňují bolesti a záchvaty,  které jí nenaplněná potřeba působí a které se snaží ostatním vysvětlovat jako astma. Její potřeba ji často zavádí na nebezpečná místa a je-li to pro naplnění jejího poslání nutné, staví Charlotte třeba i do cesty jedoucího auta. Charlotte nechce nic jiného, než dokočit školu a moci začít žít se svým přítelem Harlinem, ale čím se ony záchvaty a nutkání dějí častěji, tím těžší je pro ni žít normálním životem a utajit před Harlinem svou proměnu. Protože Charlotte se mění - odpadává jí kůže a na svém místě zanechává vrstvu něčeho, co nápadně připomíná zlato.

~Nezapomeň na mě
Tahle kniha je někde na pomezí romantického dramatu a mysteriózního fantasy příběhu. Když Charlotte zrovna neplní jednu ze svých potřeb, většinou je se svým milým Harlinem. Děj je docela jednoduchý a omezuje hlavně na vykreslení Charlottina vztahu s jejími nejbližšími a na vzrůstající častost potřeb a na to, jak na ubohou dívku působí. Navíc neuběhne snad ani jedna kapitola, aby Charlotte nějak výrazně - fyzicky či psychicky netrpěla. Velmi brzy jsou v příběhu totiž znát docela tragické prvky: Charlottina častá nevysvětlená zmizení a lži jejímu vztahu vůbec neprospívají a když se Charlotte konečně dozví, co je zač, co ji čeká a že na ni všichni lidé, kterým kdy vstoupila do života začínají zapomínat, ona s bušícím srdcem čeká, kdo další si už ani nevzpomene, jak se jmenuje. Všechny tyhle prvky jsou bohužel dvousečnými zbraněmi a je zhruba 50% šance, že se právě tento vypravěčský styl trefí do čtenářova vkusu. Rozhodně vám ale můžu slíbit, že konec je natolik působivý, že pokud k němu dojdete, rozhodně si bude muset přečíst i chystaný druhý díl.


http://th00.deviantart.net/fs28/150/i/2008/097/1/c/Lovely_Couple_04_by_zero5phh.jpg"Ty s tím bojuješ?" ptá se dutým hlasem.
"Já nechci zmizet. Nejsem připravená odejít." Začínám vzlykat. Hlas se mi láme, natahuju si na sebe budnu a objímám se pažemi.
„Nemůžu se na to znovu dívat.“
Popotáhnu a vzhlédnu k němu. „Dívat se,jak se vytrácím?“
„Ne,“ říká, jako bych byla pomatená. „Dívat se, jak bojuješ, abys mohla žít. Ty to nechápeš, Charlotte. Nemůžeš tady zůstat.“
"Ale já chci." Zním jako žadonící dítě.

 
 ~Slovo závěrem
Na knize se mi líbilo, že se nesnažila veškeré jevy a děje pojmenovat a zařadit do stereotypních škatulek. Namísto toho, že by Charlotte byla nudný anděl seslaný z nebe, kterého se pokouší démoni, dočtete se, že Charlotte se stává Zapomenutou, představuje světlo a je pokoušena ženou, která se poddala stínům. Nesnaží se čtenáři vnutit nějakou zcela novou komplexní mytologii, spíš popisuje jak celá záležitost působí na životy zaitersovaných lidí, aniž by čtenář musel mutně chápat, jak to všechno funguje a co to znamená.Tahle celkem krátká kniha sice není must-read, ale rozhodně se ani neblíží ztrátě času.




[Credits: images: still z oficiálního knižního traileru, Lovely Couple 04 by ~zero5phh]

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Moc pěkná recenze! U tebe se můžu spolehnout, že mě každá knížka o které píšeš, zaujme.

Seesen řekl(a)...

Denny: děkuju :) ale to je tím, že teď čtu hodně a vybírám jen ty lepší kousky ;)
Buď ráda, že nebudu psát recenzi třeba na Fallen, nebo bad Taste in Boys, to by bylo jiné kafe

simča řekl(a)...

píšeš fakt hezký recenze a tahle knížka mě díky tobě hodně zaujala:)doufám že co nejdřív vyjde i u nás a jestli jo vsadím se že budu mezi prvníma kdo si jí koupí :D

Seesen řekl(a)...

Simča: Děkuju mockrát :) Pokud u nás někdy vyjde (zatím jsem o tom neslyšela), snad se ti bude líbit

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template