Upíří deníky – Stefanovy deníky: Zrození, recenze

Největší obrázek výrobku Upíří deníky – Stefanovy deníky: ZrozeníNázev: Upíří deníky – Stefanovy deníky: Zrození (#1) 
Z anglického originálu: Origins (The Vampire Diaries: Stefan's Diaries #1) 
Autor: Kevin Williamson a Julie Plec 
Rozsah: 240 stran 
Datum vydání listopad 2010 (eng),  2011 (cz) 
Nakladatelství: Fragment 
Průměrné GR hodnocení: 3.84

 ~Intro
Propadli jste zcela Upířím deníkům? Zajímá vás, jaké události předcházely jejich ději? Pak si určitě nenechte ujít další napínavou upíří sérii, ve které vás opět čeká velká dávka napětí, tajemna a romantiky. Příběh se odehrává ve Virgínii během války Severu proti Jihu… ...pokračování oficiální anotace

Následující review obsahuje mírné spoilery – ty by ovšem neměly vadit nikomu, kdo se již někdy s Vampire Diaries někde setkal (nebo četl celou oficiální anotaci knihy, která vyzrazuje vše, co se jen v rámci stručného popisu vyzradit dá).

Asi jsem tak trochu fenomén – člověk Upířími Deníky (VD) (jak v seriálové či knižní) formě zcela nedotčený. Od jisté doby upíří tematiku nevyhledávám, ale protože předsudky jsou zlé, vyzkoušet se má všechno a co vás nezabije, to vás posílí (výrok, s kterým by se možná hlavní hrdinové téhle knihy tak úplně neztotožnili), začala jsem s Vampire Diaries tak trochu netypicky pozpátku (vlastně od začátku) od Stefanových deníků.

 ~Přání rodičů
http://static.tvfanatic.com/images/gallery/the-lost-boys.jpgSedmnáctiletý Stefan se snaží být svému otci dobrým synem, což bohužel v době, v které žije, znamená ctít jeho přání a oženit se s dívkou, kterou mu vybral a ke které ke vší smůle vůbec nic necítí. Vše je o to horší, že k sobě Stefanova rodina vzala osiřelou příbuznou Katherine, která v mladíkovi probouzí všechno to, co jeho snoubenka Rosalyn ve svém nastávajícím probudit nedokáže. A protože obyčejné milostné trojúhelníky zřejmě nebyly v módě ani ve století devatenáctém, právě v té době se z armády vrací i Stefanův starší bratr Damon. Krásná Katherine nešetří úsměvy ani na jednoho z nich, ale zdá se, že pro Stefana je v jejím srdci zvláštní místo... A zatímco se ti dva sbližují, útoky ve městě se začínají stupňovat.

 ~Vegetariáni a náhrada za česnek
S každou novou upíří sérií se nejdříve musíte poprat s novým pojetím upíří mytologie. Upíří deníky se drží dnes velmi populární mainstreamové teorie, která káže, že každý vampyrismem postižený jedinec si může zcela svobodně vybrat, zda bude pouštět žilou zvířeně či svým milým spoluobčanům. A zachází ještě dále, protože termín „děti noci“ taky do určité míry ztrácí na přesvědčivosti, když jim k tomu, aby se mohli procházet po slunci stačí, aby v náhrdelníku či v prstenu měli zasazený ten správný druh kamene. Uvědomělí občané se dokonce ani nemusí ládovat nelibým česnekem, stačí dát si do klopy místo jiných módních doplňků snítku rozrazilu.

 ~Bestie a jiná romantika
http://static.tvfanatic.com/images/gallery/classic-couple.jpgPřebal knihy slibuje „velkou dávku napětí, tajemna a romantiky“  - přesnější by bylo „velká dávka tajuplně napínavé romantiky“. Cítíte ten rozdíl? Veškeré tajemno a napětí hraje romantické složce přinejmenším jen druhé housle. Ve městě sice řádí nějaká krvelačná bestie, ale i mně jako úplnému VD nováčkovi bylo hned jasné, že tahle konkrétní příšera má mnoho společného s brunetkou, která ráda obléká luxusní šaty, příležitostně hraje fotbal a dělá oči rovnou na dva mladíky, kteří jsou shodou okolností bratři. Jediné napětí, které jsem pociťovala, pramenilo z očekávání, kdy se to konečně provalí. Odpověď zní: brzy, protože kniha je tak kratičká, že jakémukoli jinému vývoji nedává prostor. Veškeré důležité zvraty se neudávají v rámci kapitol nebo odstavců ale dokonce v pouze v rámci obyčejných vět, což je příliš rychle i na krátkou knihu v rozsahu novely. Pokud se vám tedy stejně jako mně stává, že se při čtení občas zamyslíte, minutku nedáváte pozor a pár odstavců kolem vás prosviští, aniž by ve vašem vědomí zanechalo nějakou stopu, u Zrození by to mohlo představovat vážný problém.

 ~Slovo závěrem
Pominu-li bleskurychlé změny ve směřování příběhu a jeho předvídatelnost, i ona protěžovaná romantická složka, která se chvíli snažila tvářit jako osudová láska, která hory přenáší, brzy ztroskotala na Stefanově přelétavosti, Damonově nečinnosti a Katherinině neopatrnosti. Pokud patříte mezi fanoušky knih L.J. Smithové nebo VD seriálu, dost možná vám tenhle prequel pomůže udělat si obrázek o tom, jaké mají jednotlivé postavy motivace k tomu, jak se chovají a co dělají… a to i přesto, že se asi nedozvíte nic, co byste už nevěděli. Naopak čtenáři VD neznalí, jako třeba já, by mohli být docela vyvedení z míry. 




0 komentářů:

Copyright © 2009 - Imaginary Whispers - is proudly powered by Blogger
Smashing Magazine - Design Disease - Blog and Web - Dilectio Blogger Template